Vinné hrozny se nalévají, slibují letos dobrou úrodu

Právo, 2.8.2008

Již jen podobné počasí, jaké bylo na podzim roku 2006, chybí, aby se vyhlídka na kvalitní úrodu hroznů proměnila v realitu. Se stavem vinic je vinař Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku zatím spokojen.

Vinice teplá zima nijak nepoznamenala a v plné formě nasadily na letošní úrodu. 'Násada ve vinicích je podobná jako loni, pro nás až moc silná,' řekl Valihrach. Jeho bratr František, který v rodinné firmě také pracuje, v pátek pokračoval v probírce hroznů.

'Člověka to netěší, stará se o vinohrad a pak musí úrodu likvidovat. Ale jinak to nejde, buď budeme mít kvantitu, nebo kvalitu,' komentoval František Valihrach hrozny, padající na zem vinice. Většina vinařů již upřednostňuje kvalitativní parametry produkce. 'Vína by mělo být letos dost. A navíc se do toho zamíchají dovozy, které profitují z příznivého kurzu koruny k euru. Nemám z toho strach, ale počítat s tím musím,' řekl Josef Valihrach.

Na srážky celkem bohatý červenec v kombinaci s teplým počasím přeje nalévání bobulí hroznů, současně ale také vytváří podmínky pro šíření hnilobných chorob. Vinaři proto musí vyrážet do vinic s postřiky. Někteří již stříkali i šestkrát, Valihrachům zatím postačily čtyři aplikace.

Více se ale bratři bojí škůdců, kteří na svou příležitost teprve čekají. Jednoznačně největším nebezpečím pro letošní úrodu jsou špačci. 'Nedaleko našich vinic je mokřad, je tam asi patnáct hektarů rákosí. Děsím se, co se bude dít, protože když vidím, jaké hejno špačků se tam ukládá na noc, tak se bojím, co bude, až se pustí do hroznů. Je jich letos nejméně dvakrát tolik, kolik bylo loni,' řekl František Valihrach.



Vína z Moravy pije i princ Charles



Josef Valihrach, ačkoli si to nepřipouští, patří mezi špičku domácích vinařů. Nejen že je mezi jeho zákazníky i britský následník trůnu princ Charles, ale loni jeho vína v prestižní soutěži v Bruselu slavila zasloužený úspěch.

Přehlídky Concours Mondial de Bruxelles se účastnilo 5460 vín. Prvenství mezi bílými a dokonce červenými víny zaskočilo dosud suverénní Francouze. Dokonce bude jako jediný vinař reprezentovat domácí vinařství v prestižní publikaci, kterou k českému předsednictví Evropské unie chystá česká vláda.

'Samozřejmě mě to potěšilo, ale myslím, že dobrých vinařů máme u nás dost,' řekl Josef Valihrach, který se snaží sledovat dění ve světovém vinařství, a proto vyjíždí do světa na zkušenou.

Z Porýní si dovezl obdiv k pečlivosti německých kolegů. 'Co se týká technologie, jsme na tom mnozí vinaři již srovnatelní s Evropou. Ale v pečlivosti si mnozí mohou vzít z Němců vzor,' řekl.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína