Právo, 11.12.2008
Umírnění konzumenti alkoholu jsou na tom při ochraně kardiovaskulárního, tedy srdečně-cévního systému lépe než abstinenti, a to jak jedinci zdraví, tak kardiaci. V menší míře je například postihují srdeční infarkty zaviněné ucpávajícími se srdečními tepnami. Právu to řekl ve středu docent Miloš Táborský, přednosta kardiocentra pražské Nemocnice Na Homolce.
'Alkoholické nápoje totiž obsahují celé spektrum prospěšných látek, od kladného účinku samotného etylalkoholu přes antioxidany, vitamíny až po minerály,' řekl docent. Samozřejmě to platí pouze u zdravého člověka.
Pokud se však alkohol konzumuje denně ve velkém množství, pak zdravotní rizika jsou vysoká. Může vzniknout jaterní cirhóza, prohloubí se kardiovaskulární onemocnění, hrozí vznik zánětu slinivky břišní, rakoviny jícnu, rakoviny jater a také prudký vzestup krevního tlaku. Docent Táborský proto varoval před přílišnou konzumací alkoholu.
Jedním dechem ale dodal, že pro zdravého člověka je preventivní účinek alkoholu v ochraně kardiovaskulárního systému naprosto nesporný. 'Úplná abstinence je ve smyslu rizika úmrtí na kardiovaskulární onemocnění srovnatelná s nadužíváním alkoholu,' uvedl docent. Podle něho jeden až dva drinky denně jsou úměrné a prospěšné.
Nejzdravější je podle něj rozumná konzumace vína, ale vždy s jídlem. Víno podle něj obsahuje mnoho tělu prospěšných látek a dokonce tzv. resveratrol se najde pouze ve víně.
(Pokračování na str. 8)
Optimální množství pro zdravého člověka
muži ženy
víno 3 až 4 deci vždy denně, 3 až 5krát v týdnu 2 až 3 deci,
pivo 0,3 až 1 litr vždy denně, 3 až 4krát 0,2 v až týdnu 0,4 litru denně,
destiláty 3 cl až 5 cl denně, vždy 3krát v týdnu 2 až 4 cl denně,
Mírné pití
(Pokračování ze str. 1)
Působí blahodárně na organismus. Pivo podle docenta Táborského obsahuje také mnoho užitečných látek.
'Jeho úskalím však je, že se často pije ve větším množství, což pro organismus znamená velké množství tekutin, které zatěžuje kardiovaskulární aparát.
Nejméně prospěšné pro tělo je pití tvrdého alkoholu, tedy destilátů. Jejich dlouhodobé pití může vést k rakovině jater, vředové chorobě žaludku a dvanáctníku.
'Aby byl alkohol prospěšný zdraví, musíme ho konzumovat s mírou. Vhodné množství je ale záležitost velice individuální. Ani o nadcházejících Vánocích bychom to s pitím alkoholu neměli přehánět,' varoval.
Autor: Václav Pergl
Vinařské novinky do schránky