Cena pro lékaře, který doporučuje střídmé pití vína

Mladá fronta Dnes, 29.11.2010

PRAHA Profesora Milana Šamánka, který včera dostal medaili Za zásluhy, proslavila nejen péče o děti se srdečními vadami. Proslul také jako propagátor umírněného pití vína, jež svědčí srdci a cévám. 'Tím, že si dáte každý den menší množství vína, uděláte svému zdraví nejlépe. A důležité je pít pravidelně,' řekl před časem na křtu své knihy Víno na zdraví. Šamánek sám se původně domníval, že tvrzení o prospěšnosti pití vína je jen marketingový tah vinařů.

Ale pak podnikl výzkum, který prospěšnost vína potvrdil. 'Dát si denně čtyři deci vína, ideálně bílého, je výborná prevence proti riziku vzniku kardiovaskulárních chorob,' vyčíslil. Ženám stačí polovina.

Prezident Václav Klaus však devětasedmdesátiletého Šamánka vyznamenal především kvůli dílu v oblasti dětské kardiologie.

Šamánek založil a roky vedl Dětské kardiocentrum v pražském Motole. I díky němu dnes lékaři úspěšně operují děti s nemocným srdcem hned po narození. 'Téměř všechny pak prožívají normální, spokojený život. Před rokem 1977, než jsme s dětskou srdeční chirurgií v Motole začali, téměř všechny umíraly,' řekl Šamánek. Dnes se srdeční vady odhalují už během těhotenství a ohrožené děti se tak rodí právě v motolské porodnici, odkud se přesunou přímo do kardiocentra.

Autor: wall
Rubrika: Z domova

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína