Muž ze Salonu – Marek Babisz

F.O.O.D., 24.5.2011

Tento salon není vybaven plyšovými pohovkami, ani v něm nesvítí křišťálový lustr. Přesto se stovky srdcí vášnivě rozbuší, když se rozhoduje, kdo bude vybrán, aby do něj vstoupil.

Mimořádně atraktivní prostředí historických sklepů valtického zámku skrývá ve svých útrobách vysoce ceněnou kolekci nejlepší stovky vín z České republiky. I v letošním roce od konce února jsou tu v dřevěných kójích uloženy láhve, které obsahují to nejlepší, co naši vinaři dokázali vyrobit v posledních třech letech. Putování elitní stovky do Salonu vín České republiky organizuje Národní vinařské centrum ve Valticích, a tak výsadu navštěvovat salonní sklepy nejen v návštěvnické hodině má již několik let jeho hlavní sommelier ing. Marek Babisz. "Teď uděláš přednášku," řekl zkušený valtický vinař Jiří Kopeček adeptovi na vinařské řemeslo Marku Babiszovi. Ten se postavil před 50 lidí a zvládl to. To byl jeden z důležitých momentů na cestě mladého vinaře až k dnešní významné funkci.



Cesta za vínem



"Asi to chtěl osud, že jsem zakotvil ve Valticích. Rodiče se sem přestěhovali z Havířova a víno tímhle krajem hýbe, takže nebylo divu, že jsem se přihlásil do střední vinařské školy. Po jejím absolvování jsem pokračoval ve studiu na vysoké škole a měl jsem možnost zblízka poznat významné osobnosti našeho vinařství. O prázdninách jsem pracoval u pana inženýra Kopečka, pak jsem až do konce studia pomáhal ve vinotéce ve Valtickolednickém areálu. Po absolvování sommelierských zkoušek jsem se podílel i na organizování kurzů," vzpomíná na své profesionální začátky Marek Babisz.

Po škole čekaly na mladého enologa docela pestré roky. Na zkušené ve Švýcarsku strávil devět měsíců, poté působil jako sommelier v řetězcích Makro, v PPS Agro Strachotín si kromě sommelierské profese také zkusil, co obnáší dělat obchodního zástupce. Od roku 2003 se jako degustátor pravidelně zúčastňuje zahraničních i domácích soutěží, kromě jiného AWC Vienna, Muvina Prešov či Vinexu. Od přelomu tisíciletí bylo těch zastávek dost. Pětatřicetiletý sommelier rád hovoří i o svém dalším zastavení: "Cenné pro mě byly i dva roky strávené u mého spolužáka ze školy – Mirka Kovacse. Ten je nejen vynikající vinař, ale hodně energie věnuje také vyváženému propojení vína s jídlem – jeho slowfoodové večeře jsou vyhlášené. Tam jsem si mohl při výběru vín pro špičkové restaurace ověřit svůj cit, jak optimálně sladit vína s gastronomickou nabídkou. Po této příjemné štaci jsem v roce 2006 nastoupil do Valtic."



Na moravském poli



Národní vinařské centrum má velkou zásluhu na tom, že kvalitní vína z Moravy a Čech se dostala do povědomí konzumentů a dovedou se úspěšně poprat se zahraniční konkurencí. Ta vstupuje na náš trh s mnoha výhodami. Marek Babisz je komentuje slovy: "Ze zahraničí k nám putují do regálů supermarketů tisíce hektolitrů vín, která jsou díky vydatným subvencím nabízena často v cenových relacích vymykajících se reálné ekonomické úvaze. Proti této invazi musíme postavit kvalitu a je velkým úspěchem, že se už podařilo přesvědčit mnoho konzumentů o tom, že naše vína se mohou směle srovnávat i s těmi, která pocházejí z vinařských velmocí. Dovolím si neskromně říct, že svou zásluhu na tom mají i aktivity našeho centra."

Valtické centrum pořádá četná školení a semináře pro odborníky i veřejnost, provozuje specializované degustační pracoviště na hodnocení vín, vydává odbornou literaturu a do širšího povědomí se v poslední době dostal i Salon vín.

"Každoročně stoupá zájem veřejnosti o to, co jim nabídnou naše sklepy s oceněnými víny. Když jsem nastupoval, tak za rok přišlo asi 5000 návštěvníků, v loňském roce to bylo již kolem 11 000. Mohou zde v klidu ochutnat skutečně špičková vína, a když mají zájem, tak i za asistence zkušeného sommeliera. Dostat se do Salonu představuje pro každého vinaře obrovskou prestiž. Cesta do Valtic je dost krkolomná. Ti, kdo chtějí uspět, musejí projít regionálními soutěžemi a nakonec se dostat se svými vzorky mezi pětistovku těch, z nichž jsme letos dvoukolově vybírali. V prvním kole degustátoři zredukovali počet na dvě stě vín, ve druhém kole pak vybrali konečnou stovku. Vyvinuli jsme i specializovaný počítačový systém pro hodnocení. Komisaři si jej hodně pochvalovali," vysvětluje hlavní sommelier v krátkosti proces výběru nejlepších vín do Salonu.

Do Salonu vín se letos probojovalo 47 vinařských firem. Milovníky vína určitě potěší i trend, kdy velký prostor získala suchá a polosuchá vína. "Taková vína mám rád, například vlašák z Pálavy, veltlín červený a neuburské z Novosedel. Trochu mě mrzí, že mizí vína lehčí, s obsahem alkoholu do 11,5 %. Výborně u nás umí vinaři udělat růžové a díky novým technologiím se množí také špičková červená vína. Když vozíme například za naše červené z Paříže stříbro nebo i zlato, tak už to něco znamená! Ve vinařství se pohybuji na profesionální úrovni již nějakých 13 let a musím říct, že toto odvětví prodělalo za tu dobu dynamický vývoj. Zlepšila se nejen kvalita nabízených vín, ale zvýšilo se povědomí o víně jak u konzumentů, tak i u široké veřejnosti. Víno se stalo kulturním společenským nápojem. Samozřejmě je stále ještě co zlepšovat, ale není nic krásnějšího, než když po degustaci moravských a českých vín vidím spokojeného zákazníka s úsměvem na tváři a pohárkem dobrého vína," završuje procházku valtickým salonním sklepem Marek Babisz.

Do Valtic na ochutnávku ze Salonu vín 2011 se určitě vyplatí zajet. Je to vlastně taková výkladní skříň našeho vinařství, a když se včas dohodnete, tak můžete mít štěstí, že vám zdejší klenoty představí i hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz osobně.



Text Jiří Kolečko



Foto: foto Jan Přerovský

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína