Falšování vína bude v Česku těžší, poslanci podpořili zákon o vinařství

http://www.regiony24.cz, 26.5.2011

Zrušení kategorie stolních vín, možnost přikyselování produktů vyrobených z hroznů v případě nepříznivých povětrnostních podmínek a ztížení falšování zavede novela zákona o vinohradnictví a vinařství. Návrh s pozměňovacími návrhy podpořil ve čtvrtek zemědělský výbor Poslanecké sněmovny.



"Celý ten zákon se týká implementace evropských předpisů do našeho právního řádu," řekl poslanec Jiří Papež (ODS). Novela ztíží možnost falšování vín, na etiketě jakostního vína bude muset být evidenční číslo jakosti.



"Po dohodě s vinaři a vinohradníky jsme definovali možnosti uvádění Chateaux na etiketách," upřesnil poslanec a dodal, že přední etiketa vín bude odpovídat evropským předpisům. "Protože náš zákazník je zvyklý na označení, které u nás nějakou dobu praktikujeme, tak to na zadní straně samozřejmě bude," vysvětlil Papež stanovisko výboru.



Poslanci také upřesnili definici nealkoholických vín. Zákon také zvyšuje horní mez celkového obsahu alkoholu u červených vín, vyrobených z českých hroznů, které zemědělci sklidili v České republice.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína