lidovky.cz, 21.7.2011
Víno má příznivý vliv na lidský organismus, to je všeobecně známé. Kterým onemocněním pomáhá? A kolik bychom ho měli vypít? To vše se dozvíte na internetových stránkách www.vinoprozdravi.cz. Rady vám zde poskytnou přední lekařtí odborníci.
Střídmé požívání vína na stránkách doporučují odborníci na cévní a srdečníonemocnění, nervový systém, nádorová onemocnění, cukrovku i zdraví žen a jejich plodnost. Později se lidé budou moci lékařů prostřednictvím nového webu ptát na to, co je v souvislosti se zdravím a vínem zajímá.
Denně dvě, tři deci
"Všechno je třeba užívat s mírou, takže přední odborníci doporučují denně pít jen určité množství vína," autorka projektu Dana Odehnalová. Odehnalová. Doporučená denní dávka pro muže je tři až čtyři decilitry; pro ženy o decilitr denně méně.
Jednou z látek obsažených ve vínu, které jsou podle lékařů lidskému organismu prospěšné, je antioxidant resveratrol. Výzkumy prokázaly, že brání vzniku volných radikálů, které napadají a ničí stabilní buňky. Tím přispívá ke zpomalování stárnutí organismu. Má rovněž preventivní účinky proti kardiovaskulárním onemocněním, pomáhá proti cukrovce a zánětům.
Červené víno vede k dlouhověkosti
Předmětem intenzivního výzkumu je schopnost resveratrolu zmírnit vedlejší účinky chemoterapie.
Látku zkoumají vědci od roku 1992. Tehdy přišli na to, že Francouzi trpí mnohem méně nemocemi srdce a rakovinou, přestože konzumují více energeticky bohatých a tučných jídel než ostatní národy západní Evropy. Vědci tento takzvaný francouzský paradox vysvětlili jejich častou konzumací červeného vína.
"Resveratrol může příznivě ovlivňovat náš organismus jako celek - každou tkáň a jednotlivou buňku," uvedla Odehnalová.
ČTK
Lidovky.cz
Vinařské novinky do schránky