Vinaři se radují: Úroda desetiletí

Mladá fronta Dnes

Letošní bohatá sklizeň pomůže vinařům naplnit sklepy a tak vyrovnat ztráty z minulých let

ZNOJMO Čtyřiatřicetiletý Marek Líbal z Horních Dunajovic na Znojemsku si letošní úrodu hroznů nemůže vynachválit.

"Skutečně je vynikající. Hrozny jsou vyzrálé tak, jak normálně nebývají, kyseliny, jak mají být," poukázal vinař, který letos získal cenu za nejlepší Sauvignon Blanc na známé mezinárodní vinařské soutěži San Francisco International Wine Competition.

Líbal doufá, že se mu s budoucím vínem z letošních hroznů podaří podobný husarský kousek. "Ročník je to rozhodně hodně dobrý, určitě budou vynikající vína," věří.

Slovy jako výborná, mimořádná či vzorová komentují vesměs všichni jihomoravští vinaři letošní úrodu hroznů. "Je vynikající jak do kvality, tak do množství," potvrdil předseda Svazu vinařů České republiky Jiří Sedlo.

Podle něho je letošní výnos ze zdejších vinic vyšší, než činí desetiletý průměr, a dokonce dvojnásobný než vloni. "Vinaři tak vyrobí přibližně kolem 750 tisíc hektolitrů vína, loni to bylo jen 370 tisíc hektolitrů," komentoval. Letošní úroda tak vinařům pomůže hlavně ekonomicky, neboť si budou moci kompenzovat ztráty z minulých let. Po loňské a předloňské neúrodě jim totiž už ve sklepech chybělo víno, a tak si teď doplní zásoby. Letošní ročník bude pak nadprůměrný i co se cukernatosti hroznové šťávy týče. "U některých odrůd je dokonce až moc vysoká," nastínil vinař z Novosedel na Mikulovsku Petr Marcinčák.

Jako první z letošní sklizně ochutnají vinaři tradičně rané odrůdy, z nichž jich stále více prodávají pod značkou Svatomartinské. Letos chtějí vyrobit rekordní dva miliony lahví. První Svatomartinské z letošní sklizně spotřebitelé ochutnají 11. listopadu, kdy zamíří hromadně do prodeje



(Vojtěch Smola)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína