Na Salimě firmy z 28 zemí

mam.iHned.cz

Na mezinárodních potravinářských veletrzích Salima se letos představí 1070 firem a značek z 28 zemí. Je to o zhruba stovku více než před dvěma lety, kdy byla akce naposledy. Veletrh začíná v úterý a končí v pátek. Souběžně se na brněnském výstavišti bude konat veletrh obalových technologií Embax a nově také přehlídka franšízových příležitostí Franchise meeting point, informovali zástupci Veletrhů Brno.

Mezi vystavovateli na veletrzích budou letos výrazně převládat výrobci a prodejci potravinářských strojů a technologií nad výrobci potravin v poměru 70 ku 30 procentům. Podle generálního ředitele Veletrhů Brno Jiřího Kuliše je Salima jeden z nejtradičnějších veletrhů. V Brně se koná od roku 1974. "Z prezentování potravin se proměnil především na prezentaci technologií," uvedl Kuliš. Potraviny jsou podle něj nyní aktuálním tématem, zejména jejich kvalita.



"Je potřeba se na to zaměřit a ukazovat, co je dobré. Spotřebitelé si nemohou nechat všechno líbit," řekla v této souvislosti mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Komora bude na akci prezentovat například značku Český výrobek.



V Brně budou vystavovatelé z 28 zemí. Expozice otevře například Brazílie, Chorvatsko, Itálie, Kanada nebo Maďarsko. Devadesát procent vystavovatelů je z kategorie malého a středního podnikání. Podle ředitelky akce Věry Menšíkové veletrh zaznamenal třicetiprocentní nárůst vystavovatelů v oboru potravinářských technologií.



I letos Salimu tradičně doplní souběžný vinařský veletrh Vinex. Pořadatelé do budoucna uvažují o přesunutí akce na pozdější jarní termín, kdy už mívají vinaři hotová vína s poslední sklizně, která mohou nabídnout návštěvníkům k ochutnání. Hlavní firmy oboru akci letos vynechávají.



Součástí je také veletrh mlynářství, pekařství a cukrářství MBK, veletrh zařízení pro obchod, hotely a veřejné stravování Inteco. Doplní je veletrh obalů Embax. Od 2. do 3. března brněnské výstaviště nabídne nový veletrh určený především zájemcům o franšízové podnikání. Franšíza funguje na principu, kdy zavedené firmy pronajímají za úplatu svoje značky a know-how ostatním podnikatelům.



Součástí veletrhů je letos také mezinárodní konference Food forum, která se uskuteční na úvod akce v úterý. Na téma Cesty k udržení produkce potravin, kvalita potravin a rozvoj lokálních a regionálních trhů na něm budou diskutovat ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), šéf Potravinářské komory Miroslav Toman či prezident Agrární komory Jan Veleba. Účast přislíbila také řada zahraničních účastníků.



O rozvoji venkova, kvalitě potravin a vodním hospodářství budou v Brně ve středu 29. února jednat ministři zemědělství zemí visegrádské čtyřky doplněné o zástupce Bulharska, Rumunska a Slovinska. Předloni se na Salimu přišlo podívat 29 867 návštěvníků z 51 zemí.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína