Salon vín ve valtickém zámku teď nabízí i hroznové želé

http://www.denik.cz

Valtice – Hroznové želé, prodloužená volná degustace i aromatické profily vín. To jsou jen některé z novinek, které nabízí nový Salon vín. Po pátečním otevření směřovaly o víkendu do sklepení valtického zámku zástupy prvních nedočkavých návštěvníků.

„Letošní salon je opravdu skvělý. I díky tomu, že v expozici je obdobně zastoupený suchý ročník 2010 a 2009, který je naopak vyzrálý,“ sdělil ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.



Novou kolekci tvoří dvaašedesát vín bílých, čtyřiatřicet červených, dvě vína růžová a dvě šumivá. Nejúspěšnějšími odrůdami se staly Rulandské šedé s jedenácti zastoupeními, dále Ryzlink rýnský a Sauvignon s osmi. Nejvíce vín, celkem čtyřiapadesát, je v pozdním sběru.



„V Salonu vín už jsem byl asi třikrát. Chystám se i letos, doufám, že najdu čas. Na jednom místě tolik dobrot, to se jen tak nevidí,“ těší se do Valtic velkopavlovický rodák Josef Kalus, který už několik let bydlí v Brně.



Letošní novinkou jsou aromatické profily a také profily mohutnosti a struktury vína, které doplňují slovní hodnocení vín. Jsou umístěné na popisných tabulích. „Snažíme se tímto krokem zpřístupnit nespočetné nuance v chutích, vůních a dalších projevech vína co nejširšímu počtu návštěvníků,“ uvedl Krška.



Prodloužená degustační doba



„Vstříc jsme vyšli také těm, kteří volali po delší degustační době. Vedle standardní volné devadesátiminutové degustace za 355 korun doplnila nabídku prodloužená na sto padesát minut za pětistovku. Od sezony přibude rovněž společná vstupenka Salonu vín s dvěma prohlídkovými okruhy zámku,“ shrnul další nová lákadla Salonu vín jeho hlavní sommelier Marek Babisz.



Pro Kamila Prokeše z velkoněmčického vinařství Proqin jsou to další důvody, proč svým zákazníkům návštěvu stálé degustační expozice stovky nejlepších tuzemských vín doporučit. „Když se mě někdo zeptá, jakou ochutnávku má navštívit, pošlu ho do Salonu vín. Je tam široká škála odrůd se všemi analytickými hodnotami. Kdo nestojí o výklad sommeliera, může si tam reprezentativní vzorek moravských a českých vín sám v klidu projít a prochutnat,“ nechal se slyšet Prokeš.



Další novou zajímavostí jsou alternativní výrobky z hroznů na recepci degustační expozice. Jako například hroznové želé. „Je to vlastně marmeláda vyrobená z vylisovaného moštu,“ řekl šéf Národního vinařského centra.



Jediným tabu zatím zůstává prodloužení otevírací doby po osmnácté hodině, kdy degustační expozice v pátek a v sobotu nejpozději zavírá. V úterky, středy, čtvrtky a neděle dokonce ochutnávky ve sklepení valtického zámku končí v pět hodin odpoledne.



„O posunutí otevíracích hodin zatím neuvažujeme. Obáváme se, že by se s degustační expozice začalo postupně stávat něco na způsob vinárny. Další důvod je ten, že v Salonu vín občas míváme akce pro uzavřené skupiny, na které využíváme právě večerní hodiny,“ vysvětlil Krška.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína