Přesvědčili jsme i zapřisáhlé pivaře

Břeclavský deník

Vinař Rudolf Židek z Popic si nejvíc cení přátelství, která vznikla při víně. Váží si toho, že lidem jeho víno chutná a doporučují ho přátelům. Říká:

Popice – Rudolf Židek založil rodinné vinařství v Popicích v roce 1996. Je mu šedesát let, je ženatý a má dva syny a dvě dcery. Hospodaří na pětatřiceti hektarech vlastních vinic s roční produkcí sto tisíc litrů vína. Vyrábí přívlastková vína. Vinařství Židkovi získalo spoustu ocenění na Moravě i v Čechách, včetně řady šampionů na výstavách vín.



- Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?



Pocházím ze severní Moravy. Přiženil jsem se před osmatřiceti lety do vinařské rodiny. O vinařství jsem nevěděl nic a sklep jsem viděl poprvé. Jako když se do nového prostředí narodíte. Získával jsem zkušenosti, učil se. K učení jsem měl dva švagry a dvě švagrové, kteří byli absolventy vinařské školy ve Valticích. Rodiče manželky vlastnili dvanáct hektarů polí a sklep, navázali jsme tak na tyto tradice, které se staly koníčkem, přivýdělkem a později hlavní podnikatelskou činností. Rozhodující byl rok 1995, kdy můj nejstarší syn dostudoval vinařskou školu ve Valticích. Od roku 1996 jsme začali s manželkou a synem Radkem ve vinařském oboru podnikat.



- V čem podle Vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?



Ověřil jsem si, že z dobrého hroznu je dobré víno. Potvrzuje to i ročník 2011, kdy kvalita hroznů byla vynikající. Víno tomu také odpovídá, a když hrozen ještě navíc vyrůstá v Podpálaví? Dobře se to ve sklepě pohlídá, za předpokladu dodržení čistého prostředí a řízeného kvašení. Vysoký výsledný efekt pak musí přijít.



- Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař výhradně řídíte?



Cítíme se zodpovědní za kus krajiny, kterou jsme si podmanili. Chceme z ní čerpat ten doušek nápoje a přitom ji neublížit, dosáhnout souladu člověka s přírodou, a zařadit tak vinice do celého ekosystému. To vyplývá z naší filozofie.



- Kolik vína denně obvykle vypijete?



Je to různé, podle stráveného času se zákazníky ve sklepě. Ale každý vinař, který vynaloží své úsilí na vysněné víno ho pak také pije s citem a rozumem.



- Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?



A nine tak svínem jako s vinným keřem. Těžká chvíle byla, když jsem experimentoval a vyrobil si kovové sloupky. Byl velký vítr, déšť. Nepočítal jsem s tím, že se sloupek nad zemí zkroutí, tak šly vinné keře k zemi i s hrozny. A nejkrásnější chvíle? Když jsme keře postavili a vůbec nic se jim nestalo.



- Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?



Nejvíce si cením těch přátelství, která při víně vznikla. A že lidem víno chutná, doporučují ho svým přátelům a znovu se k námza vínem vrací. Také si vážím toho, že jsme dokázali svým vínem přesvědčit i zapřisáhlé pivaře, kteří tvrdili, že víno vůbec nepijí. Přesto jim zachutnalo a časem se úplně přeorientovali na milovníky vína. Je to odměna za celoroční práci, snahu a námahu.



- Máte raději tradiční odrůdy a postupy nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?



Vycházíme z tradičních odrůd, ale největší zastoupení ve vinicích máme odrůdu Pálava. Na ni jsme vsadili. Nikdy nás nezklamala ve vinici ani ve víně. Tato odrůda si ze zdejších půd dokáže vytáhnout to nejlepší a takto přeměnit na vzácný skvost – víno odrůdy Pálava. Je stále víc oblíbená. Při výrobě přírodních bílých vín používáme moderní technologie řízeného kvašení. Při výrobě červených vín používáme převážně dřevěné sudy.



- Kterého z vašich konkurentů si nejvíce vážíte? A proč?



Nevinařím proto, abych někomu konkuroval, ale právě naopak. K Popicím vždy vinařství patřilo a mrzí mě,že nás zde není víc. Předpoklady zde byly. Vážím si každého, kdo vinařství v posledních letech povznesl.



- Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?



Už od založení rodinné firmy myslíme na to, že vše děláme i pro budoucnost. Vinařství není pro jednu generaci. Jsou to dlouhodobé investice návratnosti, pokračovatele musí mít. Bylo nám přáno mít dva syny a dvě dcery. Nejstarší syn Radek má vystudovanou vinařskou školu ve Valticích. Druhý syn Jaromír se také propracoval na dobrého vinaře. V nich mám veliké zastoupení. Ve vnucích vyrůstá další generace budoucnosti, která snad bude pokračovat v tom, co jsme započali.



Doporučení: víno pro dnešní večer Doporučuji Pálavu, výběr z hroznů 2010. Odrůda Pálava z Popic je dobře zapsaná v povědomí mnohých milovníků vína. Víno se vyznačuje bohatou vůní, zlatožlutou barvou, má vyváženou harmonickou chuť s jemnými kyselinkami a zbytkovým cukrem. Je extraktivní s jemným tramínovým aromatem. Rudolf Židek



Foto: SE SYNEM. Popický vinař Rudolf Židek se svým synem Radkem při ochutnávce vína.

Foto: archiv Rudolfa Židka

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína