Moderní formy vzdělávání o víně

Už druhý vzdělávací program o víně ve formě kombinovaného studia je připraven.

Již o prázdninách máte možnost proniknout hlouběji do světa vína prostřednictvím nových vzdělávacích programů, které připravilo Národní vinařské centrum ve Valticích. Prvním z nich je Sommelier junior – kurz vhodný pro seznámení se se základními informacemi o víně a jeho servisu, druhým je Moderní vinař – kurz, ve kterém naleznou spoustu zajímavých a užitečných poznatků zejména malí a střední vinohradníci a vinaři.

V obou případech se jedná o moderní pojetí výuky – kurzy jsou tvořeny dvěma částmi: e-learningovou a praktickou. V první části si studenti mohou v individuálním tempu, domácím prostředí a libovolném čase nastudovat učební látku. Tato část obsahuje kromě odborných textů i obrázky a fotografie a také několik videoukázek. Nastudované znalosti si studenti ověří sami pomocí testů.

Nezbytné praktické dovednosti mají studenti možnost poté získat na navazujícím praktickém dvoudenním školení – Sommelier junior 6. - 7. 8. 2013, Moderní vinař 8. - 9. 8. 2013. Zde si budou moci mimo jiné i zopakovat a rozšířit teoretické znalosti a diskutovat s lektory. Ke studiu je možné se přihlásit na stránkách Národního vinařského centra v sekci Kurzy a semináře, kde jsou zveřejněny i termíny dalších kurzů.

Sommelier junior


Osnova e-learningové části kurzu
1. Historie a současnost pěstování révy a výroby vína
2. Vinařské oblasti a podoblasti
3. Réva vinná jako rostlina, látkové složení vína
4. Odrůdy
5. Výroba vína
6. Legislativa, kategorie
7. Servis vín
8. Degustace vína
9. Skladování vína
10. Víno a gastronomie
11. Víno a zdraví

Náplň dvoudenního školení:
• degustace vín
• práce se sadami vůní Le Nez du Vin
• individuální nácvik servisu vín
• diskuse s lektory
• volitelná praktická zkouška a test
• předání osvědčení o absolvování kurzu
Více na www.sommelier-junior.cz.


Moderní vinař


Osnova e-learningové části kurzu
1) Založení a výsadba vinice
2) Pěstování révy vinné
3) Vinifikace hroznů
4) Kvasinky a řízení alkoholové fermentace
5) Jablečno-mléčná fermentace (BOK)
6) Nádoby ve vinařství - barikové sudy a jejich alternativy
7) Vybrané školicí operace a zrání vín
8) Speciální technologie
9) Finalizace
10) Základní hodnocení fyzikálně-chemických parametrů vína
11) Vinařský zákon, předpisy EU, legislativní požadavky na výrobu vína
12) Vinařský marketing

Náplň dvoudenního školení:
• přednášky lektorů
• degustace vín a vinných produktů
• názorné ukázky práce s Malou vinařskou laboratoří
• individuální nácvik práce s Malou vinařskou laboratoří
• praktické výpočty ve vinařské technologii
• diskuse s lektory
• volitelná zkouška
• předání osvědčení o absolvování kurzu
Více na www.modernivinar.cz.

Oba vzdělávací programy vznikly a byly pilotně odzkoušeny v rámci projektů spolufinancovaných z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.

{fotogalerie foto_aktuality_3163}

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína