Moravská a česká růžová vína jsou na vrcholu

Růžová vína z Moravy a Čech se změnila ze sezonní zajímavosti na stálou součást nabídky našich vinařů. Zatímco ještě před pěti lety využívali vinaři jen cca 2 % hroznů pro výrobu růžových vín, v loňském roce to bylo už 8 %, tedy čtyřnásobek.

V minulém roce vinaři vyrobili více než 5 milionů litrů růžového vína, tedy o cca 20 % více než v roce 2012. Růžová vína už v České republice vyrábí 3/4 vinařů a vinařských firem.

Kvalita našich růžových vín spočívá zejména ve velmi dobré geografické poloze, která v kombinaci s vysokou technologickou úrovní vinařů dává vzniknout zajímavému nápoji, stále více vyhledávanému tuzemskými spotřebiteli. Rosé jsou díky své pitelnosti a široké škále růžových barev zajímavým nápojem nejen pro jarní a letní sezonu. Ačkoliv se v průběhu let stala spotřeba růžových vín celoroční záležitostí, zažívá nyní hlavní sezonní vrcholy. První déletrvající vlnu vysokého zájmu zákazníků vinaři zaznamenávají od května zhruba do konce prázdnin. Někdy spotřebitelé konzumují růžová vína jako svěží nápoj ideálně se hodící do teplejšího počasí. Druhý, kratší, ale výrazný vrchol pak přinášejí Svatomartinská vína, jejichž nedílnou součástí jsou právě růžová vína, od loňského roku také nově odrůda Zweigeltrebe.

"Růžová vína se již trvale zabydlela u tuzemských spotřebitelů. Aby se produkt tohoto typu udržel na trhu, je nezbytné, aby byl kvalitní, ale také potřebuje profesionální marketingovou podporu. A tu moravská a česká růžová vína ze strany Vinařského fondu bezpochyby mají," řekl Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu ČR.

Výrobní kapacity našich vinařů stejně jako plochy osázené modrými odrůdami jsou dostatečné a bez obtíží se vyrovnají i s dalším případným nárůstem spotřebitelského zájmu o růžová vína.

"Potenciál moravských a českých růžových vín je opravdu obrovský. Vinaři již velmi dobře ovládají technologii jeho výroby a díky vhodnému výběru hroznů modrých odrůd a zároveň kvalitní marketingové podpoře ze strany Vinařského fondu se dá říci, že naše růžová vína jsou na vrcholu," řekl Tibor Nyitray, prezident Svazu vinařů ČR.

Nový vizuál

Letošní vizuál posunuje růžové víno zase o kousek dál směrem k hravosti a svěžesti. Stěžejní postavou se stal Ondřej Brzobohatý, který je již od září ambasadorem moravských a českých vín. Hlavním tématem zůstala smyslnost, lákavost, jemnost a svěžest, nyní však v podání známého hudebníka a herce.

Růžové akce

Během května a června se po celé České republice koná nespočet lokálních růžových akcí, na kterých si návštěvníci mohou pochutnat na tom nejlepším, co naše země v oblasti rosé nabízí. Tradičně sezona růžových startuje na prvního máje v atraktivní lokalitě Villy Richter a přilehlé Svatováclavské vinice na Pražském hradě. Degustace pod širým nebem na nejstarší pražské vinici nabídne více než 100 vín cca 25 moravských a českých vinařství. Ochutnávat se bude od 10 do 18 hodin a součástí stokorunového vstupného bude 5 degustačních mincí a katalog prezentovaných vinařství a nabízených vín. Svátek růžových vín s působivým výhledem na starou Prahu pořádá Vinařský fond letos již pošesté.

Co je to rosé?

Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). V České republice se nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Růžové víno není určeno k archivování. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů – od růžovošedé, přes jemně lososovou, sladce malinové tóny až po měděnou, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování

URL|  

Zdroj: idobryden.cz
Datum vydání: 17.4.2014

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína