Historie růžového

Stejně jako vína červená a bílá, tak i růžová vína mají svou historii. První zmínky pochází již od Hippokrata, tedy zhruba z roku 400 př.n.l. Otec medicíny nabádal své pacienty ke konzumaci svěžího a lahodného nápoje světle červené barvy. Zdali byla tato vína vyráběna účelně, tedy jako léčivo, nebo se stala pouze náhodným výrobkem, se už nejspíš nedozvíme.

Jako o období významném pro rozmach světle červených a narůžovělých vín, můžeme mluvit o středověku, kdy se zejména na francouzských vinicích vysazovaly společně odrůdy Pinot Noir a Pinot Gris, které daly za vznik vínům světlejší barvy. Tento trend přetrvával až do 17. století.

Výroba vín zabarvených do růžova probíhala v českých zemích již v 16. století. Nejčastěji se kromě odrůd pro bílá vína vysazovaly modré odrůdy Pinot Noir a později také Frankovka a Modrý Portugal. Drobní vinaři se smíšenou výsadbou byli odkázáni lisovat své nadrcené hrozny na obecních lisech nebo u vlastníků rozlehlých vinic. V důsledku dlouhého čekání tak jejich drť ze směsi hroznů bílých a modrých dávala možnost vzniku moštu zabarveného právě do růžova. 

Označení „růžová vína" se začalo užívat teprve v nedávné historii. V minulosti si rosé získala zcela jiná pojmenování. Na Moravě byla známa pod lidovým názvem „ryšák". Naopak v Čechách se růžovým vínům přezdívalo „růžák", jak dokládá původní etiketa z poloviny 19. století ze sklepů panství Žernoseky.

V dnešní době je růžové víno stále populárnější. Jeho největším evropským výrobcem je Francie, kde růžová vína tvořila vždy alespoň desetinu celkové vinné produkce. Významnou produkcí rosé se může chlubit ale i USA nebo Austrálie. Ročně se ve světě vyrobí celkově asi 20 milionů hektolitrů růžových vín.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína