Jak pít růžové víno

Růžové víno se obvykle pije mladé ideálně z aktuálního nebo předešlého ročníku. Má totiž za úkol osvěžit a působit lehkým dojmem, který se z růžového s postupujícím časem až na výjimky pozvolna vytrácí.

Aby se růžové víno mohlo představit v plné kráse, mělo by být vychlazeno na teplotu od 8 do 12 stupňů. Růžové může být podáváno dokonce přímo na ledu či ve svůdných koktejlech. Ale pozor – růžové ztrácí svoji roztomilost, pokud je přechladíte. 

Pokud si rádi dáváte vinný střik, budete růžové víno milovat. Toto lehké, snadno pitelné víno kouzelných barev však sedne i většině ostatních. Je to osvěžení, které navíc může být servírováno i v netradičních variantách. Růžové patří k party, piknikům i tolik oblíbeným grilovačkám. Správně vychlazené růžové víno je ideálním nápojem především pro teplé jarní a letní večery. 

V rozmarném létě si možná budete chtít dopřát speciální „odrůdu" růžového vína – tzv. „plážovky". Získáte je tak, že si s sebou k vodě vezmete láhve svého oblíbeného růžového a zahrabete je velmi hluboko do písku, kde se víno správně vychladí.

Pokud si přinesete láhev růžového domů, skladujte ji v teplotně stabilních, chladnějších podmínkách. Především se vyvarujte jejímu vystavení přímému slunečnímu svitu, který výrazně ovlivňuje kvalitu vína a zkracuje jeho životnost. Tento aspekt je tím zásadnější u růžových vín, neboť kvůli své atraktivní barvě bývají plněna do průhledných lahví.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína