Mnoho lidí se stále domnívá, že růžové víno vzniká slitím červeného vína s bílým. Naštěstí však stále roste počet milovníků vína, kteří dobře vědí, že růžové víno, neboli rosé, se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu).
Říká se, že růžové začíná svůj život jako červené víno, ale pak jej žije jako víno bílé. Rmut z modrých hroznů se nechává naležet zpravidla jen 4 až 6 hodin, aby se ze slupek uvolnilo pouze málo červeného barviva. Pak se mošt od slupek oddělí a dále je s ním nakládáno stejně jako při výrobě bílého vína. Takový výrobní postup propůjčuje růžovým vínům jejich tolik žádaný mladý esprit. Svěžest, kterou od růžového očekáváme, vyžaduje potřebný podíl kyselin. A ty zráním hroznů ubývají.
Navíc čím vyšší je cukernatost použitých hroznů, tím se barva vína posouvá do méně atraktivních nahnědlých tónů. Proto vinaři volí krátkodobou maceraci, která dává vzniknout svěžím vínům lehčího charakteru a výraznější chuti. Díky tomu se růžová vína chlubí celou škálou barevných odstínů. Rosé vám ukáže sladce malinové tóny, jemně lososové a pomerančové i temně cibulové, a to podle zvolené odrůdy hroznů a technologie zpracování.
Vinařské novinky do schránky