Malá vinařství jsou zajímavá pro restaurace

Moderní technologie, tradiční poznatky a použití co možná nejméně chemických přípravků. V takovou kombinaci při výrobě vína věří Pavel Tomanovský z Petrova.

Říká: Petrov – Na tradici několika vinařských rodin navázal Pavel Tomanovský z Petrova.

Pětačtyřicetiletý vinař obhospodařuje v oblasti Bílých Karpat asi hektar vlastních a pronajatých vinic. V jejich skladbě je možné najít tradiční odrůdy jako Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé nebo frankovku. Tomanovský ročně vyrobí do pěti tisíc lahví vín. Svoji základnu má v historickém petrovském sklepním areálu Plže.

- Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?

V mé cestě k tomuto oboru hrála hlavní roli rodinná tradice a to, že žijeme ve vinařském regionu.

- V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?

Myslím, že to nikdo přesně neví, ale jsou vyvolení, kteří asi něco tuší (smích). My ostatní spoléháme na instinkt, rady zkušených vinařů a potřebné štěstí.

- Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?

Kladu důraz na šetrné zpracování hroznů, odrůdovou čistotu a minimalizaci použití podpůrných prostředků. V procesu řízené fermentace například nepoužívám umělé kvasinky.

- Je těžké dnes pro začínající vinařství v tomto oboru prorazit?

Začátky jsou vždy poněkud složitější. Především méně byrokracie by určitě pomohlo všem, ale pokud člověka víno a vše okolo něj baví, dají se tyto překážky překonat. Malá vinařství jsou zajímavá pro restaurace a vinotéky, které to s vínem "myslí vážně".

- Bílé, nebo červené? Jaké víno máte raději a proč?

První volba patří bílému, vzhledem k tomu, že náležíme do oblasti s převahou bílých odrůd. Ale myslím, že při poctivé redukci hroznů ve vinici jsme schopni dosáhnout také na kvalitní červené víno. Při koštech v regionu si u některých vzorků červeného říkám, že to mohlo být "výborné rosé".

- Na co by měl člověk dávat pozor při výběru vína k jídlu?

Na cenu (smích).

- Vaše nejoblíbenější kombinace vína a jídla?

Jsem spíš zastáncem chuťovek k vínu. Rulandské bílé s chřestem nebo Chardonnay a sushi si dám v Praze, ale tady na Slovácku samozřejmě klasika – klobásky, slanina, sýr.

- Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?

Posezení s přáteli ve sklepě v petrovských Plžích vždy patří k těm krásnějším zážitkům a na ty horší se potom dobře zapomíná.

- Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?

Jsme teprve na začátku dlouhé cesty, tak snad nějaké ty medaile přijdou. Ale i pochvala od zákazníka ve sklepě potěší.

- Jakou máte motivaci? Čeho chcete dosáhnout?

Chtěli bychom vinařství rozšířit do roční produkce asi osmi až deseti tisíc lahví.

- Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?

Asi kombinace obojího. Moderní technologie, ale zároveň tradiční vinařské myšlení a minimalizace chemických přípravků. Co se týká odrůd, tak preferuji spíše ty klasické. V Bílých Karpatech je to především Rulandské bílé.

- Jaký máte názor na biovína?

Věřím, že jsou budoucností vinařství.

- Kterého ze svých konkurentů si nejvíce vážíte? A proč?

Pánové Michlovský nebo Valihrach určitě posunuli celé naše vinařství hodně dopředu a zajistili zvyšující se respekt k vínům z České republiky ve světě.

- Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?

Dcera má kladný vztah k vínu a vinařství, ale v současnosti se věnuje především studiu (maturita) a sportovní kariéře.

---

tip vinaře Chardonnay 2013 výběr z hroznů, polosladké. Víno zlatožluté barvy, ve vůni s medovobylinkovým nádechem, v chuti vysoce extraktivní s příjemnou kyselinkou a zbytkovým cukrem.

Pavel Tomanovský

Zdroj: Hodonínský deník
Datum vydání: 20.5.2014

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína