Cyklisté míří za vínem. Po stezkách

Turisté stále více využívají možnost projížďky na kole po vinařských stezkách. V sobotu vyrazí na Mikulovsko.

Břeclavsko – Víno a cyklistika. Dvě hlavní lákadla Břeclavska k sobě patří. V letních měsících jsou silnice doslova obsypané skupinami cyklistů všech generací. Ti vedle památek nejčastěji míří právě za dobrým vínem. I z toho důvodu vzniklo v regionu hned několik vinařských cyklostezek.

Zvyšujícího se zájmu o výlety na kolech kolem sluncem zalitých vinic spojených s ochutnávkami vín využívají i pořadatelé z Nadace Partnerství. Ti v sobotu lákají na v pořadí už třetí Letní putování po vinařských stezkách Mikulovska, při kterém si na své přijdou jak zdatní cyklisté, tak rodiny s dětmi. "Každým rokem se k nám hlásí více cyklistů," pochvalovala si koordinátorka akce Eva Kvapilová.

Start i cíl výletu je na mikulovském Náměstí. "Smyslem akce je představit veřejnosti moravské vinařské stezky a obecně jižní Moravu v sedle kola. Jezdí množství místních lidí, ale také turisté z Prahy a dalších regionů, kde vinice nemají, a je to pro ně atraktivní," všimla si Kvapilová.

Tři různé trasy

Pro návštěvníky jsou připravené tři trasy různé náročnosti, od nejdelší měřící 47 kilometrů až po desetikilometrovou trasu pro pěší turisty. Zájemci se mohou hlásit v sobotu od devíti do jedenácti hodin dopoledne na mikulovském Náměstí. Za startovné zaplatí stokorunu.

Větší zájem turistů o spojení výletu na kole s ochutnávkou moravských vín potvrzuje i velkopavlovický vinař Vladimír Zborovský "Řekl bych, že každým rokem počet cyklistů, kteří k nám zavítají, lehce roste. Nejde ale o žádný rapidní nárůst," zamýšlel se Zborovský ze stejnojmenného vinařství. Ten odhaduje, že cyklisté tvoří zhruba pětinu všech zákazníků.

To vinař Svatopluk Sem z Velkých Bílovic žádné změny nepozoruje. "Přijde mi, že ty počty jsou každý rok v podstatě stejné" pokrčil rameny. Předseda spolku Velkobílovičtí vinaři František Zapletal nedokázal počty turistů na kolech odhadnout. "Nevedeme žádné statistiky," odpověděl stručně Zapletal.

Někteří se vracejí

Oslovení vinaři zároveň odmítají, že by nějaké služby vymýšleli speciálně kvůli turistům na kolech, přestože jsou vítanou skupinou návštěvníků. "Nejsou pro nás sice klíčovou skupinou, ale celkem podstatnou ano," přiznal Zapletal.

Zborovský upozornil, že význam turistů na kolech netkví ani tak v jednorázovém zastavení jako spíš v tom, že se z nich později stávají dlouhodobí zákazníci. "Když jim chutná, vrací se a kupují si u nás víno pravidelně. Často nás doporučí i svým známým, a zájem se tak zvyšuje," přiblížil hlavní význam cykloturistů pro své podnikání Zborovský, jehož vinařství nabízí kromě ochutnávek vín i posezení ve sklepě či vinotéce.

Nejvíce cykloturistů zavítá k vinařům o prázdninách a v době burčáků, ve zbytku roku je zájem minimální.

Zdroj: Nový život
Datum vydání: 17.7.2014

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína