Když děláte na vinici řez, rozhodujete o tom, jaká bude úroda za dva roky

Petr Marcinčák, vinař a hoteliér, manažer holdingu v ekozemědělství

Zemědělský holding Petra Marcinčáka zaměstnává na jižní Moravě kolem stovky lidí. "Je to náročná práce, ale poměrně stabilní, protože potraviny, víno – to je celkem stabilní segment. Lidé budou pořád potřebovat jíst a víno nás už provází tisíce let. Nastává i příklon k čistým potravinám, rozvoj vinařské turistiky, a tak doufám, že nás čeká spíše příjemnější období," říká Petr Marcinčák, který hospodaří na 125 hektarech vlastních vinic v mikulovské vinařské podoblasti.

Vznik holdingu bez příruček

Marcinčák se v manažerské roli sám moc nevidí. Přesto vybudoval kolem vinic komplexní systém služeb, který se bez profesionálního řízení neobejde. Navíc rozložil portfolio svého podnikání tak, aby přežil i dobu, kdy se jednomu odvětví nedaří, ale zároveň tak, aby se vše navzájem doplňovalo. Začal třeba chovat husy, které vypasou rozlehlý sad a vyřeší i problém se spadanými jablky. Současně je novosedelská husa ve spojení se svatomartinským vínem zajímavou nabídkou hotelu Marcinčák.

Nové podnikatelské příležitosti kolem vinic vznikají na základě zdravého selského rozumu, z logických návazností života na venkově, je přesvědčen. Manažerské příručky proto nevyhledává. Jeho žena Hana je ředitelkou levandulového hotelu Marcinčák v Mikulově, kde nabízejí domácí kuchyni z čerstvých surovin. Vajíčka mají z vlastní farmy a polévky vaří ze slepic z vlastního volného chovu.

Marcinčák vysvětluje, proč se spoléhá hlavně sám na sebe a nerad něco deleguje na druhé. "Mám rád věci pod kontrolou. Výroba vína je tvůrčí proces a vlastně se delegovat nedá. U ochrany biovinic je to podobné. Žádný ročník není stejný a je nutné okamžitě reagovat na to, co se děje. Je nemožné, abych vše, co mám v hlavě, někomu sdělil," vysvětluje.

O kvalitní lidi se vinaři přetahují

Přesto Marcinčák ví, že o kvalifikované vinaře se musí starat. "Vinice potřebuje zkušené lidi. Protože když děláte řez, tak rozhodujete o tom, jaká bude úroda za dva roky," říká. Přestože fluktuace lidí v jeho týmu není velká, i zkušení vinaři odcházejí do důchodu. "Mladých, kteří by se hrnuli v Česku do zemědělství, moc není. Zemědělství naráží na nedostatek pracovních sil," upozorňuje Marcinčák. Spousta prací se sice řeší moderní technikou a lepšími stroji, ale ruční práci nelze nahradit. "Řez je zásadní věc, která musí být udělaná dobře. Vinaři si proto přetahují šikovné lidi."

Někteří Češi jezdí pracovat do Rakouska, na Moravu naopak míří Slováci, občas moravští vinaři zaměstnávají i Bulhary. "Buď se něco stane, Češi začnou pracovat i fyzicky, nebo budou muset přijít i lidé odněkud, kde je trošku hůř, a bude je bavit tuhle práci dělat," myslí si Marcinčák. Výplata lidí, kteří si vydělávají řezem vína, se pohybuje kolem 16–17 tisíc korun čistého, traktoristé berou kolem 20 tisíc čistého a lidé jsou za práci v regionu vděční.

Inženýr, který dělá vše, co je třeba

Přestože má Marcinčák manažerské vzdělání ze dvou vysokých škol, ve vinařství dělá práce všeho druhu. Od agronoma až po enologa, tedy odborníka na víno – a přitom nesmí ztratit nadhled nad řízením celého holdingu. Přesto ze sebe nedělá nějakého důležitého workoholika. "Objíždím a kontroluji vinice a rozhoduji, kdy a čím se budou ošetřovat a jaká operace se kde udělá," říká.

Jeho lidé vědí, co mají dělat, jen se radí, co je nejdůležitější. Proč? "V zemědělství nemůžeme mít tolik lidí, aby se všechno udělalo okamžitě. Víno raší postupně a jsou období, kdy najednou všechno roste rychle a nikdo nestíhá. Tak se povolají brigádníci a pak je musíte zase propustit, protože práce pro ně není pořád," říká Marcinčák, který je flexibilní, ale zároveň myslí na budoucnost. Hospodářství rozvíjí postupně.

"Vyhledával jsem příležitosti tak, jak přicházely," říká. "Usiluji o scelování pozemků. Nechci hromadit majetek, ale propojovat smysluplné aktivity. Baví mě vytvářet něco, co má smysl. Když máte vinařství, musíte někde vína prodávat. Ideální je, když máte restauraci, pak potřebujete ubytování a nabídnout lidem dobré jídlo, protože je to ideální pro prodej vína."

Inovace a dotace ve vinařství

Před třemi lety začal Petr Marcinčák spolupracovat s Univerzitou Tomáše Bati na projektu výroby biovína se sníženým obsahem SO2. Cílem je získat přehled, kdy dochází ke snižování biologických hodnot, které tvoří podstatu přírodní antioxidační kapacity. "Přišli jsme i na další zajímavé věci, které je možné patentovat – nabízí se příležitost využít organických zbytků révy, které musíme z vinice odstraňovat. Musíte smítat, vylamovat a část hmoty je využitelná v potravinářském a kosmetickém průmyslu." Musí ale jít o ekologicky obhospodařenou vinici, což není problém, protože sám podnikatel má vztah k půdě.

Nenásilně zapojuje do hospodaření i své syny. "Ale nedivil bych se, kdyby nechtěli dělat to, co já, protože mě vidí, jak jsem každý den v práci. A pořád se trápím tím, jestli bude pršet, nebo mrznout," směje se Marcinčák. Je předsedou řady organizací, které sdružují vinaře mikulovské podoblasti. V Česku je šest vinařských podoblastí, čtyři na Moravě a dvě v Čechách. Mikulovská je druhá největší a krásná díky Pálavě a Mikulovu. "Komunikuji s lidmi ve vesnicích, kde mám vinice, a usiluji o dobré mezilidské vztahy," říká Marcinčák.

Trápí ho i kvalita vína v Česku. "Naše vína můžete pod naší značkou koupit pouze v lahvi. To je jediná cesta, jak se vyhnout problémům s pančovaným vínem," říká. "Jde hlavně o sudová vína z dovozu. Od Nového roku musí obchodníci nahlásit dovoz vína na inspekci a celní správu. Zatím se to moc nekontroluje. Ten stav je alarmující. Když inspekce odebere vzorky, tak se ukazuje, že je tam až 75 procent vody, což je skutečný stav vín stáčených v trafikách a autobazarech. Garance je koupit si víno přímo od vinaře nebo v lahvi," shrnuje vinař.

Foto: Petr Marcinčák Vystudoval Střední vinařskou školu ve Valticích. Pokračoval na VUT v Brně, obor podnikové finance a obchod. V zahraničí studoval na Nottingham Trent University. Hospodaří v rodinném vinařství na vlastních vinicích ležících v mikulovské vinařské podoblasti. Od roku 2008 je vinařství největším vinohradnickým biopěstitelem v Česku. Jeho produkce je zaměřena na přívlastková vína z tradičních odrůd. Sortiment doplňují vína botrytická, ledová a slámová, která jsou specialitou vinařství.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína