K jarnímu osvěžení volte růžová vína. Budou báječná nejen k popíjení na zahrádkách, terasách a piknicích, ale směle doplní i tolik oblíbené sezónní grilování a lehká jarní jídla. Ozdobou budou dokonce i při svatebních hostinách!
Růžové víno bude nejlepší vychlazené na teplotu 10° C, kdy nejlépe vynikne jeho osvěžující chuť. „Pokud máte jen tak chuť se osvěžit, vyzkoušejte lehké perlivé víno pod označením Frizzante, třeba z odrůdy Frankovka, André nebo Zweigeltrebe," doporučuje Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra.
S růžovými se dá trávit i nejeden romantický večer, pro tuto příležitost se skvěle hodí suché nebo polosuché růžové z odrůd Cabernet Sauvignon nebo Merlot. „K růžovým vínům lze kombinovat studené předkrmy z paštiky, k nim vyzkoušejte růžové z André nebo Cabernet Sauvignon. K sýrovým paštikám bude skvělý klaret z Rulandského modrého. Pokud si dáte ovocný salát nebo lehký ovocný dezert volte spíše růžové víno se zbytkem cukru jako polosladké, třeba z odrůdy Svatovavřinecké," radí Babisz.
Růžová ke grilu
Růžová vína směle vyniknou v lehkém jarním menu na grilu. Krevety, bílá masa, ryby, zeleninu podtrhne vhodný výběr růžového.
„Ke krevetám na grilu zvolte růžové víno - vyzkoušejte suchý sekt blanc de noir z Rulandského modrého. K rybám bude báječný suchý klaret z Rulandského modrého, k bílým masům pak lehké ovocité růžové z Frankovky či André. Ke grilované zeleniněpodávejte jemné růžové z Modrého Portugalu. Pokud grilujete maso z vepřového či hovězího, doporučuji výraznější růžové víno z odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia či Frankovka, " doporučuje Marek Babisz.
Růžová svatební
Růžová vína a růžové sekty ozdobí svatební menu, hodí se i jako slavnostní přípitek či welcome drink
„Jako přípitek lze zvolit jakýkoliv bílý nebo růžový sekt kvašený v lahvi, nejlépe suchý, tedy brut, velmi příjemně osvěží, povzbudí chuťové pohárky a podpoří chuť k jídlu. Růžový sekt mohu doporučit jako aperitiv nebo pokud zvolíte předkrm jako paštiku s brusinkami nebo v případě, že je v menu ovocný salát," doporučuje sommeliér Babisz.
Vinařské novinky do schránky