Vinařství Válka - Vinařství roku 2023 - vítěz kategorie malé vinařství

Kategorie malé vinařství (produkce od 50.000 l/rok)

Vinařská podoblast: Velkopavlovická

Obec: Nosislav

Válka

Vinařství Válka je nejstarší bio organické rodinné vinařství na Moravě a sídlí v Nosislavi. Založili ho Karel a Milada Válkovi v roce 1991, kdy se rozhodli vydat cestou organického pěstování. Později se zapojil i nejmladší člen rodiny Vojta, který je dnes enologem. Z několika řádků se vinařství rozrostlo na 11 hektarů, přibyly višňové a meruňkové sady i produkce dýní. O vinařství se dnes stará celá rodina a několik zaměstnanců. Kromě vína, kterého vyrobí za rok bezmála 50 tisíc litrů, se věnují i degustacím, pořádání komorních hudebních akcí a zušlechťování vinařského dvora.

Všechny jejich vinohrady se nachází v přírodním parku Výhon, kde je neuvěřitelná biologická rozmanitost. Vinohrady jsou v průměru 20 let staré, svahy jsou orientované jižně až jihozápadně a kvůli nízkému množství srážek jsou keře nucené prorůst kořeny daleko hlouběji a z půdy si načerpat co nejvíce.

Přístup vinařství má základ v rozmanité krajině, absenci průmyslových hnojiv, pesticidů a systémových přípravků. Podstata bio vinařství je v prevenci. Snaží se proto problémům předcházet, jinak je totiž jen velmi málo možností, jak je řešit. Žijí v souladu s přírodou, hrozny sbírají ručně a dělají vše proto, aby sklidili surovinu té nejvyšší kvality. Vyrábí vlastní komposty, nepoužívají závlahu a práce ve vinohradu spočívá ve svědomité péči a respektu k tomu, co nám příroda dala.

Zaměřují se na pěstování odrůd, které mají v regionu svůj historický původ a význam. Mezi ty hlavní patří Ryzlinky vlašský a Rýnský, Pálava, Veltlínské zelené, Frankovka a Cabernet Moravia, ale pěstují i další odrůdy jako Chardonnay, Cabernet Sauvignon nebo Pinot Noir.

Zakládají si na spontánním kvašení bez přidaných kvasinek, s minimální dávkou síry a maximální snahou ukázat, jak je víno pestré a rozmanité. Je pro ně naprosto zásadní, aby byl v každém víně rozpoznatelný místní terroir, nepřekrytý látkami, které jsou v dnešní době často do vína přidávané a doplňované. Mezi jejich prim patří různá rosé vína nebo Cuvée, ale stále více tíhnou také k naturálním vínům, nefiltrovaným, oranžovým a Petnatům.

Ve volném čase také vaří želé z hroznového moštu, praží dýňová jádra a dělají višňák. Za jejich celkový přístup byli oceněni v soutěži Pestrá Krajina a stali se Farmou roku 2023.

Více na www.vinarstvivalka.cz

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína