Valentýn, hory i zabíjačka – únorové radovánky perfektně doplní tato vína

Víno je především radost, takže pokud pijete střídmě, není třeba si s tzv. suchým únorem příliš lámat hlavu. Národní sommelierka Klára Kollárová zastává názor, že sklenka vína u oběda nebo večeře je mysl obohacující. Jaké skvosty z moravských a českých vinic vytipovala pro měsíc, pro něhož je typická láska, Valentýn, pro ty, kteří jsou v lásce o pár kroků dále, také plánování svateb, zasněžené hory i tradiční zabijačka? Pojďme si je představit.

Valentýn

Jaké víno nejen na Valentýna?

Víno a čokoláda. Tohle jsou nejspíš dva nejčastější dárky, kterými se obdarováváme z lásky. Chystáte se oslavit svátek zamilovaných? Nebo je pro vás Valentýn klišé? Ať tak či onak, vždycky je milé potěšit druhého nějakou drobností. Jste-li zrovna single, proč ne kamarádku, přítele? Anebo sami sebe? Pro tuto příležitost se dokonale hodí vína s čokoládovým buketem či lehká a voňavá rosé.

Cuvée 1+1, 2018, výběr z hroznů, suché, Hana Mádlová

(podoblast Velkopavlovická, Velké Bílovice, trať Přední hora, 14,5 %)

„Toto monumentální víno z regulované sklizně nabízí jedinečný zážitek, o který se chcete se svou polovičkou rozdělit. Víno dlouhodobě zrálo pouze v nových barikových sudech. Má buket přezrálých švestek, černých třešní a likérových višní v tmavé čokoládě. V chuti je víno hluboké a strukturované s čokoládovým závěrem. Užívejte s čokoládou.“

Cabernet Sauvignon rosé, 2021, pozdní sběr, polosuché, Vinařství Hrozínek s.r.o. 

(podoblast Mikulovská, Hlohovec, trať Deliče, 11,5 %)

„Je to sice klišé, ale co jiného na Valentýna pro dámu, která není kovaná ve víně, než rosé s lehkým zbytkovým cukrem. Lahodná vůně a chuť zaručuje dobrý vývoj každého rande.“

Rulandské modré/Pinot noir, 2019, výběr z hroznů, suché, Štěpán Maňák 

(podoblast Slovácká, Hýsly, trať Hýselská hora, 14 %)

„Víno pro dámu vašeho srdce, elegantní, svůdné a propracované. Je vyrobeno z perfektně vyzrálých hroznů. Aroma sušených sladkých švestek v čokoládě a přezrálých fíků se prolíná do chuti, která je vyzrálá, s tóny tmavé čokolády a jahod.“

Na svatbu, pro výjimečné chvíle i po náročném dni?

Přestože někteří budoucí ženichové a nevěsty záměrně vyhledávají pro svůj velký den nádhernou kulisu zimní krajiny, většina z nich v tomto ročním období spíše plánuje. Kromě šatů, obleků, místa, zasedacího pořádku a fotografa hraje velkou roli catering včetně nápojů. Pro mimořádné chvíle, jako je například právě svatba, vytipovala národní sommelierka Klára Kollárová lahve toho nejlepšího vína z lahodně vyzrálých hroznů z našich vinohradů.

Chardonnay, 2021, pozdní sběr, suché, Vinařství Buchtovi

(podoblast Velkopavlovická, Velké Pavlovice, trať Nadzahrady, 12,5 %)

„Ročník 2021 byl opravdu skvělý, což konečně můžeme dosyta ochutnávat i ve vínech. Tohle víno si zasloužíte po těžkém dni nebo při přípravách na blížící se svatbu. Víno má krásnou zlatavou barvu. Vůně je převážně ovocitá, ucítíte citrusové plody jako pomeranč a mandarinku, hrušku, mango i ananas a lehkou kořenitost. V chuti je víno plné s dlouhou dochutí podtrženou svěží kyselinou.“

Ryzlink vlašský/Welschriesling, 2021, výběr z cibéb, sladké, Vinař Jiří Uherek

(podoblast Mikulovská, Perná, trať Bergrus, 9 %)

„Víno na výjimečné chvíle je ideální jako výslužka pro svatební hosty nebo ke svatebnímu krémovému dortu. Víno, které má omamný projev kandovaného ananasu s medově rozinkovým podtónem, jistě zaujme. V chuti je robustní s dlouze doznívající dochutí. Tento „vlašák“ je předurčen k dlouhé archivaci.“

Víno, které je perfektním parťákem zabijačkových pochoutek

Jelita, jitrnice, tlačenka, ovar, sádlo… Na zabijačkách je maso všude, kam se podíváte. Nechybí ani desítky párů rukou – zabijačky totiž bývají akcí nejen gastronomickou, ale i společenskou. Schází se na nich široké příbuzenstvo i lidé ze sousedství. A protože prasátka bývají pěkně vykrmená, nabízí se zneutralizovat tučné hody nějakým vhodným nápojem. Proč by to nemohlo být víno? Vybrali jsme pro vás bílé i červené, aby si přišel na chuť opravdu každý.

Karmazín, 2019, moravské zemské víno, suché, VÍNO J.STÁVEK 

(podoblast Velkopavlovická, Němčičky, trať Růžený, 12,5 %)

„Když tradiční zabíjačka, tak i tradiční odrůda. Ta nejlepší je Frankovka neboli Karmazín, což je starý termín pro tuto odrůdu. A proč právě ta? Má totiž vždy dobrou kyselinu, která si poradí se všudypřítomným vepřovým sádlem, čímž pomůže přežít bez žlučníkového záchvatu.“

Ryzlink vlašský/ Welschriesling, 2020, pozdní sběr, suché, VINAŘSTVÍ MIKROSVÍN MIKULOV

(podoblast Mikulovská, Perná, trať Železná, 12 %)

„Pro mne je jasná volba k zabijačce bílé víno - náš vlašák. Proč? Protože má vysokou kyselinu, která zpracuje mastnotu pokrmů, a také krásně voní, takže pojme všechny úpravy masa. Tento je plný a opulentní s vyšším alkoholem a ustojí v pohodě jakéhokoliv pašíka. Díky „bylinkovosti“ v aroma bude ještě skvělejší k polévce nebo k jitrnicím.“

Jaké víno si přibalit na hory?

Hory v nás vzbuzují pocity monumentálnosti a respektu. Jejich náruč může být na jednu stranu neuvěřitelně vlídná, protože nám nabídne nádherné zážitky, na druhou stranu ale až chladnokrevně krutá. Obzvlášť během zimy počasí dokáže být naprosto nevyzpytatelné. Proto není neobvyklé, že nás večer „přepadne“ chuť na sklenku vína, které má lákavě plnou chuť a dokonale nás prohřeje. A udělá dokonalou tečku za celým dnem.

Rulandské šedé/Pinot gris, 2021, výběr z hroznů, polosuché, Vinařství U Kapličky s.r.o.

(podoblast Velkopavlovická, Zaječí, trať U Kapličky, 13,5 %)

„Krásná „rulanda“ pro potěchu každého milovníka vína s lehkým zbytkovým cukrem. Ve vůni jsou výrazné tóny vanilky, medu a kandované hrušky. Chuť je plná, ovocná s tóny přezrálých hrušek a kdoulí a extraktivní se sladkým kouřovým nádechem.“

Merlot, 2019, moravské zemské víno, suché, Rodinné vinařství SEDLÁK s.r.o.

(podoblast Velkopavlovická, Velké Bílovice, trať Přední hora, 13,5 %)

„Tohle víno mějte v záloze, kdyby nasněžilo. Zahřeje na těle i na duši svou plností a sametovostí. Skvělé bude ke zvěřině s ovocem. Na horách si ho můžete dát i místo večeře.“

Vždycky sekt!

Šumivá vína snad nikdy neomrzí, navíc když už se hrozny pro jejich výrobu v tak hojném množství rodí na moravských a českých vinicích. Naše sekty jsou chuťově velmi pestré, protože se pro jejich přípravu využívá široká odrůd. Posuďte sami a ochutnejte.

Dominique blanc de noirs NV, 2019, pěstitelský sekt, brut, Kamil Prokeš vinařství, Němčice

(podoblast Velkopavlovická, trať Punty, 12,5 %)

„Vůně i chuť kvalitního sektu je nepřekonatelně smyslná. Naše víno voní čerstvým drobným ovocem - malinami a jahodami. Chuť je příjemně osvěžující s výrazným projevem kompotovaných třešní a višní, s dokonale asimilovaným oxidem uhličitým vytvářejícím jemné, ale dynamické perlení. Toto víno bylo vyrobeno tradiční metodou kvašením v láhvi a zrálo 30 měsíců na jemných kalech.“ 

Tagy

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína