Mnoho lidí se stále domnívá, že růžové víno vzniká slitím červeného vína s bílým. Naštěstí však stále roste počet milovníků vína, kteří dobře vědí, že růžové víno, neboli rosé, se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu).
Říká se, že růžové začíná svůj život jako červené víno, ale pak jej žije jako víno bílé.
Říká se, že růžové začíná svůj život jako červené víno, ale pak jej žije jako víno bílé. Rmut z modrých hroznů se nechává naležet zpravidla jen 4 až 6 hodin, aby se ze slupek uvolnilo pouze málo červeného barviva. Pak se mošt od slupek oddělí a dále je s ním nakládáno stejně jako při výrobě bílého vína. Takový výrobní postup propůjčuje růžovým vínům jejich tolik žádaný mladý esprit. Svěžest, kterou od růžového očekáváme, vyžaduje potřebný podíl kyselin. A ty zráním hroznů ubývají.
Navíc čím vyšší je cukernatost použitých hroznů, tím se barva vína posouvá do méně atraktivních nahnědlých tónů. Proto vinaři volí krátkodobou maceraci, která dává vzniknout svěžím vínům lehčího charakteru a výraznější chuti. Díky tomu se růžová vína chlubí celou škálou barevných odstínů. Rosé vám ukáže sladce malinové tóny, jemně lososové a pomerančové i temně cibulové, a to podle zvolené odrůdy hroznů a technologie zpracování.
Mnoho lidí se stále domnívá, že růžové víno vzniká slitím červeného vína s bílým. Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). Říká se, že růžové začíná svůj život jako červené víno, ale pak jej žije jako víno bílé. Rmut z modrých hroznů se nechává naležet zpravidla jen 4 až 6 hodin, aby se ze slupek uvolnilo pouze málo červeného barviva. Pak se mošt od slupek oddělí a dále je s ním nakládáno stejně jako při výrobě bílého vína. Růžové víno se tedy rozhodně nevyrábí slitím bílého a červeného!
Česká republika se na rozdíl od mnoha velkých vinařských zemí vyznačuje mimořádnou odrůdovou pestrostí. Hlavním rysem našich růžových vín je tedy bohatství nabídky – odrůdové, podle způsobu zpracování, zbytkového cukru a kyselin, aromatické a chuťové rozmanitosti atd. Naše země má výbornou geografickou polohu, což se odráží v povaze vín, která jsou vyráběna s láskou a péčí moravských a českých vinařů. Nechme se uchvátit příjemnou ovocnou a květinovou vůní našich růžových vín s širokou škálou tónů ve vůni i chuti. Chuť skvěle ladí s vůní a je doplněna buď o svěží kyselinku či příjemný zbytkový cukr.
Klaret je víno vyrobené z modrých hroznů tak, že jsou hrozny hned vylisovány a při výrobě víno prakticky nepřijde do styku se slupkami, z kterých se uvolňuje červené barvivo. Podle rychlosti a způsobu lisování je pak výsledný klaret více či méně narůžovělý. Může být však i úplně světlý jako víno bílé.
„Ryšák“ je staré lidové pojmenování růžových vín používané hlavně na Moravě. V Čechách se dříve častěji používalo již srozumitelnější označení „růžák“.
Vinařské novinky do schránky