Růžové víno se obvykle pije mladé ideálně z aktuálního nebo předešlého ročníku. Má totiž za úkol osvěžit a působit lehkým dojmem, který se z růžového s postupujícím časem až na výjimky pozvolna vytrácí.
Růžové víno se obvykle pije mladé ideálně z aktuálního nebo předešlého ročníku.
Aby se růžové víno mohlo představit v plné kráse, mělo by být vychlazeno na teplotu od 8 do 12 stupňů. Růžové může být podáváno dokonce přímo na ledu či ve svůdných koktejlech. Ale pozor – růžové ztrácí svoji roztomilost, pokud je přechladíte.
Ideální je víno podávat ve speciální sklenici ve tvaru rozevřeného tulipánu, pokud ji ale nemáte, postačí ta na bílé víno.
Pokud si rádi dáváte vinný střik, budete růžové víno milovat. Toto lehké, snadno pitelné víno kouzelných barev však sedne i většině ostatních. Je to osvěžení, které navíc může být servírováno i v netradičních variantách. Růžové patří k party, piknikům i tolik oblíbeným grilovačkám. Správně vychlazené růžové víno je ideálním nápojem především pro teplé jarní a letní večery.
Aby se růžové víno mohlo představit v plné kráse, mělo by být vychlazeno na teplotu od 8 do 12 stupňů.
V rozmarném létě si možná budete chtít dopřát speciální „odrůdu" růžového vína – tzv. „plážovky". Získáte je tak, že si s sebou k vodě vezmete láhve svého oblíbeného růžového a zahrabete je velmi hluboko do písku, kde se víno správně vychladí.
Pokud si přinesete láhev růžového domů, skladujte ji v teplotně stabilních, chladnějších podmínkách. Především se vyvarujte jejímu vystavení přímému slunečnímu svitu, který výrazně ovlivňuje kvalitu vína a zkracuje jeho životnost. Tento aspekt je tím zásadnější u růžových vín, neboť kvůli své atraktivní barvě bývají plněna do průhledných lahví.
Vinařské novinky do schránky