Provozovna
O nás
Absolvent zemědělské školy pracoval v pohostinství a vinařstvím se zabýval ve volném čase. Dnes hospodaří integrovaným způsobem na čtyřech hektarech vinohradů v tratích U Kapličky, Železná, Purmice a na doplnění sortimentu a zvyšujícího se objemu výroby ještě další hrozny dokupuje v okolí Perné od vinohradníků, jejichž vinohrady a práci důvěrně zná. Vinohrady pocházejí částečně z restitucí, částečně je založili rodiče, poslední výsadby pocházejí z roku 1998. Při práci v rodinné firmě pomáhá manželka Hana, dvacetičtyřletý syn Jan se už zaučuje ve sklepě a mladší syn Filip studuje Mendelovu univerzitu v Lednici obor vinohradnictví.
Zpátky do historie
Na startu vinařské kariéry koupil Jan Matoušek v Perné sklep, který dnes slouží pro degustace a ubytování hostů. Sklep má pravidelnou otevírací dobu, takže je možné sem přijít i bez ohlášení. Na degustaci se mohou do vinařství ohlásit skupiny do 12 lidí - návštěvníci se podle slov vinaře rádi vracejí nejen kvůli vínu, ale také kvůli pěknému prostředí degustačního sklepa a kvůli domácím zabijačkovým dobrotám. Pohodlně ubytovat se zde může až dvanáct hostů, kteří si mohou posedět ve sklepě i bez přítomnosti majitele. K nejlepším vzorkům v posledních letech patří pravidelně Pálava, Sauvignon, Děvín, Dornfelder.
Naše filosofie
Při výrobě vína dbáme na to, abychom používali pouze zdravé hrozny. Proto je sběr hroznů prováděn zásadně ručně a to nám umožnuje selektovat ty správné hrozny. Naše vinice se nacházejí převážně v Mikulovské podoblasti a vždy vycházíme z ověřených výrobních postupů a zkušeností našich předků. Držíme se filosofie, že ve vínu lze vždy rozpoznat s jakou láskou vinař po celý rok pečoval o hrozny a tyhle všechny malé detaily se vždy v chuti promítnou, proto jsou naše vína tak lahodná.
zabijačkové speciality, domácí prostředí
Vinařské novinky do schránky