Metabolický syndrom je hrozba tisíciletí

Právo, rubrika: Zdravé rady - příloha, 30.8.2005

POHYB A DVĚ TŘI DECI VÍNA NÁM PROSPĚJÍ, JEDINÁ CIGARETA ALE UŠKODÍ

Hrozbou třetího tisíciletí nazývají lékaři tzv. metabolický syndrom. Mnoho lidí vůbec neví, že jím trpí, a o to závažnější pak mohou být důsledky. V České republice postihuje už téměř 40 procent dospělé populace.

. . . . "Mezi hlavní příznaky syndromu patří: nadváha, nižší hladina hodného HDL-cholesterolu, vyšší koncentrace tukových částic v krvi, vysoký krevní tlak a zvýšená hladina krevního cukru. Pokud se u člověka vyskytnou tři z těchto faktorů pohromadě, jde o metabolický syndrom," vysvětluje profesorka Hana Rosolová, vedoucí Centra preventivní kardiologie 2. interní kliniky Lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Plzni.
. . . . Lidé, kteří jsou jím ohroženi, mají dva- až třikrát vyšší úmrtnost na srdečně-cévní onemocnění. A právě na ně umírá v ČR nejvíc lidí. Vždyť jen na mrtvici každý rok zemře přibližně 17 000 pacientů a na infarkt 12 000. Je to víc než na obávanou rakovinu.

Častěji na preventivní prohlídky

. . . . "Člověk postižený metabolickým syndromem by se měl včas léčit, protože se tak předejde mnoha komplikacím," vysvětluje prof. Rosolová. Dodává, že ale Češi málo chodí na preventivní prohlídky, a to i přes to, že je ze zákona mají jednou za dva roky plně hrazené.
. . . . Na hlavu lékařů ale zase padá vina za to, že oni sami málo vyhledávají lidi, kteří metabolickým syndromem mohou trpět.
. . . . "Lidé většinou nevědí, jaké mají hodnoty krevního tlaku, ani cholesterolu a jejich zdraví je ještě pořád tolik nezajímá," vysvětluje docent Richard Češka ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Na metabolický syndrom sice neexistuje jeden univerzální lék, ale lékaři mají k dispozici kombinaci léků, kterými mohou jednotlivá onemocnění metabolického syndromu zvládnout. I on dodává, že zapojit by se měli více praktičtí lékaři.

Vyšetření je jednoduché

. . . . Doktor Zdeněk Hamouz, praktický lékař z Chomutova, je přesvědčen, že by pacienti s metabolickým syndromem neměli lékařům první linie uniknout. "Na každého se podívám, zjistím, že má nadváhu nebo je obézní, následně mu změřím krevní tlak a obvod pasu. Pozitivní nález později doplním několika ne příliš drahými laboratorními vyšetřeními," vysvětluje svůj postup.
. . . . V ideálním případě si sami můžeme hlídat, zda tímto onemocněním trpíme či ne. Stačí si orientačně změřit obvod pasu. Je-li u mužů větší než 102 cm a u žen 88 cm, měli bychom navštívit svého lékaře a nechat si změřit krevní tlak a stanovit hladinu cholesterolu a dalších tuků.
. . . . Stejně tak varovným signálem by měla být zvýšená hladina cukru, kterou nám lékař při laboratorním vyšetření může zjistit.

Optimální léčba

. . . . Optimální léčba začíná úpravou životního stylu a stravování pacienta. Strava by měla být dostatečně pestrá, ale hlavně méně tučná. Měla by obsahovat hodně ovoce, zeleniny a celozrnného pečiva. Velmi důležitý je dostatek pohybu. Samozřejmostí je vyloučení kouření a velkých dávek alkoholu. "Zatímco dvě až tři deci vína denně jsou pro zdravého člověka velmi prospěšné, už i jedna cigareta škodí. Neprospívá nám ani, že se vyhýbáme pohybu. Autem jezdíme skoro až do obchodu, a to vše se nám sčítá," varuje docent Češka.
. . . . Metabolický syndrom zpravidla nebolí. S vysokým krevním tlakem nebo cholesterolem chodíme, aniž bychom tušili, že jsme nějak ohroženi. Stejně tak tomu je s cukrovkou, ale už ne s obezitou. Každý přece ví, jak vypadá.
. . . . "Když budeme soubor těchto onemocnění podceňovat, pak se může stát, že první manifestace nemoci bude pro nás osudová. A to jistě nikdo nechce," uzavírá docent Češka.

***

RIZIKOVÉ HODNOTY

Pokud má pacient tři a více z uvedených hodnot, pak trpí metabolickým syndromem a jeho zdraví je ohroženo.

* Obvod pasu u mužů větší než 102 cm, u žen 88 cm, od příštího roku zřejmě budou tato čísla zpřísněna na 94 u mužů a 80 u žen.
* Nižší hladina HDL-cholesterolu v krvi než 1 mmol/l krve.
* Vyšší hladina triglyceridů (tuků) v krvi - více než 1,7 mmol/l krve.
* Vysoký krevní tlak, více než 140/80 mm Hg.
* Vyšší hladina cukru v krvi -více než 6 mmol/l krve.

NORMÁLNÍ HODNOTY

Krevní tlak

* Ideální: 120/80 mm rtuťového sloupce (Hg).
* Normální: pod 140/pod 90.
* Zvýšený: 140/90 mm Hg.
* Rizikový: 180/105 mm Hg.
* Vysoce rizikový: 200/115 mm Hg.

Cholesterol

* Ideální: pod 5 mmol/litr krve.
* Normální: do 5,2 mmol/litr krve.
* Zvýšený: 5,2 až 5,7 mmol/litr krve.
* Rizikový: 5,8 až 6,3 mmol/litr krve.
* Vysoce rizikový: 6,3 až 6,7 mmol/litr krve.
* Velmi vysoce rizikový: nad 6,7 mmol/litr krve.

Cukr

* Ideální: 4 až 5 mmol/ litr krve.
* Lehce zvýšená hladina 5 až 6 mmol/l krve, ale ještě normální.
* Zvýšená hladina 6 až 7 mmol/l krve.
* Přes 7 mmol/l krve - diagnóza: cukrovka.

Triglyceridy (tuk v krvi)

* Normální: do 2 mmol/l krve.
* Zvýšený: 2-4 mmol/ krve.
* Vysoký: nad 4 mmol/l krve.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína