Starosta vylisoval první slámové víno

Právo, 16.1.2007

Sladký nektar po kapkách i čurkem stékající z lisu do přistavené nádoby, taková podívaná se v sobotu a neděli naskytla u vinného sklepa starosty Němčiček na Břeclavsku. Petr Slezák (ODS) lisoval své první hrozny slámového vína.

Vinař, který se kromě dvaceti tisíc hlav vinné révy na pěti hektarech vinic od podzimních komunálních voleb stará také o šest set hlav obyvatel obce, reagoval na požadavek odběratelů svého vína. Slámové, jako pomyslnou třešničku nabídky, po něm vyžadovali majitelé vinoték.

'Tak jsem odložil stranou 300 kilogramů ryzlinku vlašského. Sklidili jsme je v říjnu, již tehdy mělo dvaadvacet stupňů cukru, a hrozny jsme nechali předepsaných devadesát dnů odpočívat v přepravkách na slámě,' popsal okolnosti zrodu svého prvního slámového vína Slezák.

Požadavek vinoték samozřejmě nebyl jediným důvodem, patří k němu i vlastní snaha vyzkoušet další způsob výroby vína. 'Do vinohradu mě otec začal vodit od čtyř let, ale nevím, jestli to lze označit jako začátek mého vinaření,' řekl šestadvacetiletý vinař a současně jeden z nejmladších starostů v zemi. Aby mohl výsledek své práce nabídnout do vinoték, potřeboval splnit veškeré legislativní náležitosti, mezi které patří také ověření kvality vylisovaného moštu. Pro pozdější uznání ledovým vínem musel dosáhnout nejméně sedmadvaceti stupňů cukernatosti. Lisování proto sledoval dohled z České zemědělské a potravinářské inspekce Jaroslav Suský.

'Já předpokládám, že tento limit bez problému splní, myslím, že by to mohlo mít kolem dvaatřiceti stupňů,' řekl již v době, kdy vinař teprve skládal hrozny z přepravek do lisu. Odhad odborníka byl nakonec zcela přesný. Na 140 litrů moštu ve skleněném měřicím válci vyhnalo stupnici měřicího moštoměru právě na číslici 32.

Slámové víno je jedno z mála, které může letos splnit očekávání vinařů ve výrobě speciálních vín. Ledové se zásluhou počasí příliš nepovedlo. 'Z nějakých sedmašedesáti vinařů, kteří na ledové čekali, to stihlo myslím čtrnáct,' řekl inspektor ČZPI. Potřebný mráz byl v této zimě na jihu Moravy jen dvě noci a ten ideální až v druhé z nich. Ovšem ani ti, kdo již nechtěli dále hlídat vinice před zloději a ztratili víru v příchod mrazu, nevyšli nazmar. Sklizené hrozny, původně určené na ledové víno, jim daly víno s kategorizací výběr z bobulí, či dokonce výběr z cibéb, které jsou na trhu také vysoce ceněny. Ledové to ale není.

'Nechat hrozny na ledové víno, to je pokaždé sázka do loterie. Výsledek může ovlivnit hodně faktorů včetně počasí. Již dříve tu byli vinaři, kteří je chtěli udělat z odrůdy Chardonnay. Ale když v nevhodnou dobu přijdou deště, hrozny opadají a skutečně vím o případech, kdy už ani nešly sbírat,' řekl Suský.


(miv)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína