Lyže, víno. A western

Mladá fronta Dnes, 15.1.2007

Němčičky na Břeclavsku mají na turisty nalíčeno hned několik návnad



Snaží se navnadit turisty, jak jen mohou. Obce na jihu Moravy mají sice hlavní lákadla spíše pod zemí, konkrétně ve vinných sklípcích.

Vinařská obec Němčičky na Břeclavsku se ale může pochlubit i zcela netradičními venkovními atrakcemi. Alespoň ve srovnání s širokým okolím.

Obcí, a dokonce ani měst se sportovním areálem, bazénem a lyžařskou sjezdovkou není totiž jižně od Brna mnoho. Vlastně jen jedna. A tou jsou právě Němčičky.

Nyní však místní chtějí svůj areál ještě více zatraktivnit. Připravují proto další opravdový špek, na který by nalákali další turisty.

A tak má do roka v blízkosti jejich sjezdovky vyrůst i westernový areál za 45 milionů korun. Rozkládat se bude na deseti hektarech.

Postavit se jej rozhodla místní podnikatelka Eva Nováčková. 'Areál s krytou halou pro čtyři sta lidí nabídne ustájení koní, výcvik či parkurové a westernové závody,' přiblížila. Podnikatelka se bude snažit na část investice získat dotaci. Obec přislíbila, že jí při tom všemožně pomůže.


Půjde o skutečný výcvik

Na jižní Moravě je několik westernových městeček, například v Boskovicích nebo v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku. 'V takzvaném městečku jsou ale koně jen jako doplnění atmosféry, zatímco areál nabízí skutečný výcvik a práci s koňmi,' uvedla Nováčková.

Podle starosty obce Petra Slezáka bude areál zcela nadregionálního významu. Až dvakrát měsíčně se v něm pojedou závody a jeho majitelé nabídnou i takzvanou hipoterapii. 'Tuto službu pro mentálně postižené bude poskytovat vyškolená profesionální trenérka,' tlumočil starosta záměr budoucí majitelky areálu.

V Němčičkách má být na pět desítek stájí, část z nich bude sloužit k pronájmu. Majitelka chce pořídit hlavně americká plemena, neboť jsou podle ní na western vhodnější. 'Navíc se rychleji učí a lépe se s nimi pracuje,' naznačila.

Areál nabídne kompletní výcvik včetně kurzů i s profesionálními trenéry ze zahraničí. Podobné možnosti mají milovníci koní na Moravě jen v Olomouci. 'Dříve fungoval westernový areál také v Čeladné, už je ale zavřený,' dodala Nováčková.


Hlavní je stále víno

I přes vymýšlení netradičních atrakcí nezapomínají Němčičtí na propagaci místního vína. Starosta tak o víkendu slavnostně vylisoval hrozny pro své první slámové víno. 'Doufejme, že se vydaří a budu v tom pokračovat,' komentoval.

Moravské víno je podle něj potřeba stále zviditelňovat. 'A pokud se propaguje němčické víno, tak je to ještě lepší,' nezapřel v sobě patriota. A co do Němčiček nejvíce táhne? 'Kvůli lyžování k nám v zimě zamíří zhruba dvě stě zájemců denně. Koupaliště zase v létě přiláká na pět set turistů denně. A na agroturistiku s degustacemi nalákají vinaři další desítky zájemců,' dodal Slezák.


VOJTĚCH SMOLA, ČTK

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína