U Věstonic bude archeologický park

Mladá fronta Dnes, 22.1.2007

Na jaře bude mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem na Břeclavsku otevřena asi pět kilometrů dlouhá turistická stezka, která představí tuto oblast jako archeologické naleziště proslavené na celém světě.

Badatel Karel Absolon v ní kdysi objevil sošku Věstonické venuše.

Kostí zvířat a předmětů pralidí ovšem vykopali archeologové v regionu tolik, že jej nazývají s úsměvem paleolitický New York.

'Mezi oběma obcemi jsou nyní vinohrady. Chceme, aby si příchozí uvědomili, nakolik mimořádná je celá oblast,' řekl ředitel mikulovského regionálního muzea Petr Kubín. Připomněl, že meandr řeky Dyje pod Pavlovskými vrchy je jedním z nejdéle osídlených míst ve střední Evropě.

Dokladem toho je i objevený tábor lovců mamutů. Přímo v Dolních Věstonicích lze navštívit expozici věnovanou výsledkům práce archeologů. Stezka s osmi zastávkami by měla být součástí archeoparku, který by měl v budoucnu vzniknout na Mikulovsku. Zahrnovat bude nejen expozici ve Věstonicích a okolní odkryté vykopávky, ale například i expozici o římském a germánském osídlení oblasti v mikulovském muzeu a oblast u Pasohlávek, kde ve druhém století našeho letopočtu sídlila na kopci Hradisko desátá legie.


(ČTK)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína