Vinaři: Úroda byla nižší, ale kvalitní

Hospodářské noviny, 29.1.2007

Loňská sklizeň hroznů byla podle statistik domácích vinařů objemově sice nižší, ale zato velmi kvalitní.

Průměrná cukernatost byla 21,2 stupně, což je nejvíce od roku 1995, kdy se tento údaj začal sledovat. Výnos moštových hroznů meziročně klesl o 0,7 tuny na 3,7 tuny na hektar. Je to o třetinu méně, než činí průměr za posledních deset let, uvedl tajemník profesního Svazu vinařů ČR Martin Půček.

'Zbytek roku byl naopak pro vinaře ideální. Červencová vedra a sucho vinné révě nevadí, protože má hluboké kořeny. Naopak v srpnu se díky dešťům krásně nalila zrna,' řekl předseda svazu vinařů Jiří Sedlo. Teplý a slunečný podzim navíc způsobil vyzrání vína do ideálního poměru kyselin a cukru, tedy harmoničnosti.

Na konci 90. let zaujímaly vinice v Česku zhruba 11 500 hektarů. Vloni už ale kolem 19 tisíc, z nichž většina patří do vinařské oblasti Morava. Domácí produkce vína tak po dozrání nových vinic vzroste ze současných 570 tisíc během několika let až na 700 tisíc až 800 tisíc hektolitrů ročně.

(čtk)


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína