Sklepy skrývají obří sud

Mladá fronta Dnes, 23.8.2007

Majitelé plánují část podzemních prostor blízko centra Brna otevřít lidem

Jedenáct metrů pod křižovatkou ulic Jugoslávská a Vranovská nedaleko centra Brna by vinné sklepy hledal asi jen málokdo. Právě tam se však ukrývá jeden z největších podzemních komplexů ve městě. 'Nejhlubší podlaží těchto sklepů má rozlohu devět set metrů čtverečních. Unikátní je na nich především to, že od svého vzniku v 80. letech 17. století byly neustále využívány ke svému původnímu účelu. To je brněnská rarita,' poznamenal odborník na brněnské podzemí Aleš Svoboda.

Sklepení původně sloužilo premonstrátskému klášteru v Zábrdovicích a bylo vybudováno spolu se sýpkou, která na Vranovské ulici stála až do 60. let minulého století. 'Jejich původní sklepy totiž byly u řeky a voda je neustále vyplavovala. Rozhodli se tedy vybudovat nové, položené výše,' doplnil Svoboda.


Levný vermut Metropol zrál v brněnských sklepech

Celá staletí pak rozlehlé sklepy sloužily pro uskladnění vína. Po druhé světové válce je používalo Víno Mikulov. Právě tady, hluboko pod ruchem města, zrál v sudech s kořením proslulý Metropol. Levný vermut se pak rozvážel do celého Československa.

'Jeho výroba zde skončila podle našich informací v roce 1993. Ještě dva roky trvalo, než se vyčerpaly všechny sudy. Asi deset let, než jsme celý komplex koupili my, se pak ve sklepích nic nedělo. Původně jsme vůbec netušili, že je pod zemí něco takového ukryté,' poznamenal Michael Drápela ze společnosti Vinaria, která sklepy i prostory nad nimi vlastní. V části podzemí je opět uskladněné víno, s nímž Vinaria obchoduje. Stálá teplota kolem deseti stupňů totiž lahodnému nápoji velmi prospívá.


Obří sud je čtvrtý největší v Česku

Na svých místech zůstaly až do současnosti i sudy porostlé plísní a vonící po Metropolu. V podzemí pod křižovatkou je jich více než sto. Mezi nimi je i největší sud v Brně s objemem 17 870 litrů.

'Nechali jsme jeho objem přesně změřit. Je zároveň třetí největší v kraji a čtvrtý v celé republice,' doplnil Drápela. Hned tak někdo si jej však prohlédnout nemůže. Rozsáhlé sklepení je zatím pro veřejnost nepřístupné. Majitelé však plánují, že je v budoucnu pro lidi otevřou.

'To bylo první, co nás napadlo, když jsme sem poprvé sestoupili. Bude však třeba vybudovat samostatný vchod. Ten současný vede po úzkém schodišti, a z bezpečnostních důvodů tak není možné provádět po sklepích větší množství lidí najednou,' vysvětlil Drápela.

Prozatím majitelé ze sklepení alespoň uklidili nepořádek, který před pár lety sahal do výše kolen, opravili osvětlení a obnovili odvětrávání sklepů.

'Část sklepů bude i nadále sloužit jako sklad vína. Ve zbytku bychom rádi pořádali například ochutnávky, mohlo by se z něj stát i malé vinařské muzeum,' dodal Drápela.


VERONIKA SKÁLOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína