Lidové noviny, 21.9.2007
Obsahují hodně cukru, jsou uzrálá dříve než jindy.
Letošní ročník vín má nakročeno k tomu, aby ho vinaři mohli popáté za sebou označovat za vynikající, nebo alespoň za velmi dobrý.
Odborníci jsou ale prozatím opatrní. Vinobraní sice už začalo, ale většina hroznů stále zůstává na vinohradech. Každý den sluníčka jim totiž může prospět.
'Léto bylo velmi teplé a teď to střídání teplých a studených dnů by mohlo napomoci k vytvoření příjemných aromatických látek,' míní Pavel Vajčner ze znojemského Znovínu, který patří ke zkušeným moravským vinařům.
Lidé zatím mohli z nové úrody ochutnat pouze burčák. Vína samotná budou k mání až na svátek svatého Martina v listopadu.
'Letošní ročník bude určitě zvláštní, už kvůli vývoji počasí. Těžko soudit, dokud není sklizeno. Ale rýsuje se to zatím docela dobře, i když s některými odrůdami by mohl být problém,' odhaduje Renata Hradilová ze společnosti Eurowines z Brna. Deště, které přišly, totiž mohou hroznům pomoci, ale teoreticky také ublížit. Pokud by bobule popukaly, hrozí jim hniloba, a tak by je pěstitelé museli sklidit dříve, než plánovali. Pokud se ale vydaří babí léto, pak se bude na co těšit, shodují se vinaři.
jih, miš
Vinařské novinky do schránky