Právo, 8.11.2007
V neděli se hroznový mošt definitivně promění ve víno.
Svátek svatého Martina je prvním dnem v roce, kdy si smějí vinaři přiťuknout pohárkem mladého vína.
A tak se mnozí na neděli těší. Obzvláště, když jim vinaři slibují vynikající a kvalitní vína.
Pod označením svatomartinské mohou letos jihomoravští vinaři prezentovat 144 vín, vyrobených ze dvou bílých a dvou červených odrůd. Z bílých je to Müller Thurgau a Veltlínské Červené Rané, přičemž maximální obsah alkoholu je nejvýše 12,5 procenta, z červených pak Svatovavřinecké a Modrý Portugal s obsahem alkoholu nejvýše 13 procent. Ve všech případech se musí jednat o suchá vína s omezeným obsahem zbytkového cukru. 'To jsou mladá svěží vína, kterých vypijete určité množství při jídle,' zdůraznil uznávaný vinařský odborník profesor Vilém Kraus. Nejedná se prý o nápoj na náročnou degustaci, ale o osvěžení k dobrému jídlu.
Není to beaujolais
Svatomartinské víno podle Krause nelze vnímat jako českou obdobu francouzského beaujolais. V případě Francouzů se jedná o víno jedné odrůdy a z jediné lokality, u nás je to mladý svěží nápoj, u něhož je přípustné použití čtyř různých odrůd.
'Optimální vlastnosti má mít Svatomartinské víno do Vánoc; jestliže se tak jmenuje, neznamená to, že už se druhý den nebude pít. Svou charakteristiku alespoň do Vánoc přece nezmění,' uvedl znalec.
(miv)
Vinařské novinky do schránky