S nedělí přijde svatomartinské víno

Právo, 8.11.2007

V neděli se hroznový mošt definitivně promění ve víno.

Svátek svatého Martina je prvním dnem v roce, kdy si smějí vinaři přiťuknout pohárkem mladého vína.

A tak se mnozí na neděli těší. Obzvláště, když jim vinaři slibují vynikající a kvalitní vína.

Pod označením svatomartinské mohou letos jihomoravští vinaři prezentovat 144 vín, vyrobených ze dvou bílých a dvou červených odrůd. Z bílých je to Müller Thurgau a Veltlínské Červené Rané, přičemž maximální obsah alkoholu je nejvýše 12,5 procenta, z červených pak Svatovavřinecké a Modrý Portugal s obsahem alkoholu nejvýše 13 procent. Ve všech případech se musí jednat o suchá vína s omezeným obsahem zbytkového cukru. 'To jsou mladá svěží vína, kterých vypijete určité množství při jídle,' zdůraznil uznávaný vinařský odborník profesor Vilém Kraus. Nejedná se prý o nápoj na náročnou degustaci, ale o osvěžení k dobrému jídlu.



Není to beaujolais

Svatomartinské víno podle Krause nelze vnímat jako českou obdobu francouzského beaujolais. V případě Francouzů se jedná o víno jedné odrůdy a z jediné lokality, u nás je to mladý svěží nápoj, u něhož je přípustné použití čtyř různých odrůd.

'Optimální vlastnosti má mít Svatomartinské víno do Vánoc; jestliže se tak jmenuje, neznamená to, že už se druhý den nebude pít. Svou charakteristiku alespoň do Vánoc přece nezmění,' uvedl znalec.


(miv)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína