U svatomartinského se nehloubá

Sokolovský deník, 8.11.2007

Rozhovor s předsedou degustační komise mladých vín Vilémem Krausem.

Jaká je kvalita letošních mladých vín?

Jsou přesně taková, jaká mají být: svěží ve vůni i chuti, příjemně ovocitá. Velmi dobře budou chutnat v kombinaci s pochutinami. Právě k jídlu by se ostatně svatomartinská měla pít. Ať už je to tradiční husa nebo k bílým a růžovým vínům třeba kuře. Na druhou stranu to nejsou vyzrálá, přívlastková vína, u kterých by se mělo meditovat.


Jak dlouho je mladé víno 'mladé'?

Svatomartinské není určené k archivaci. Mělo by se relativně brzy vypít. Svou svěžest by si mělo uchovat nejméně do Vánoc. Po celou tu dobu by se jeho charakter neměl změnit. To ale neznamená, že není 'pitelné' třeba v únoru nebo v březnu. Jen pak přirozeně dozrává.


Je letošní ročník něčím typický?

Celý rok byl velmi příznivý pro zvýraznění charakterů vín dané oblasti. Na moravském jihu vznikla vína s dostatkem kyselin, která mohou dát velmi pěknou jakost. Na Slovácku nebo Velkopavlovicku nemusí být harmonie vín tolik poznamenána ročníkem.


Proč musí svatomartinské projít degustací?

Jestliže má být svatomartinské národní značkou našich mladých vín, pak nelze dovolit, aby to bylo jakékoliv víno. Mohlo by časem sklouznout do nízké kvality. Při degustaci vybíráme vína, která odpovídají určitému schématu. Je to vlastně kontrola kvality.


Není obliba svatomartinského jen módní trend?

Vše je módní trend a co by na tom mělo být špatného? I ledové víno nebo výběry z hroznů byly módním trendem, přesto přetrvaly. Módní vlny v pití vín trvají tak osm až patnáct let, pak se mění. V zahraničí už například nastává odklon od přívlastků, které jsou ještě oblíbené u nás. Teď u bílých vín nastupuje trend vín s citrusovými tóny.


Dá se svatomartinské srovnat se zahraničním beaujolais?

Naprosto ne. Tyto dvě značky nelze srovnávat. Jsou to vína vyráběná jinou metodou, pocházejí z jiných oblastí, liší se i ve výběru odrůd. Dávat dohromady Moravu a oblast Beaujolais je nesmyslné.


ROMAN OTA

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína