SVATOMARTINSKÉ VÍNO

Blanenský deník, 8.11.2007

Svatý Martin vozí i víno, nejen sníh

Svatý Martin a sněhová pranostika - jistě. Ale také víno. Co mají společného? Mladé svatomartinské, které se otevírá právě na tento svátek, a postava jezdce na koni jako ochranná známka odkazuje na nejznámější legendu o světci.

Martin byl římským vojákem, který jednoho mrazivého dne projížděl na koni kolem městské brány. Uviděl polonahého žebráka, jak se chvěje zimou. Martin vzal meč a rozťal svůj plášť vejpůl. Půlku věnoval žebrákovi. V noci se mu ve snu zjevil Kristus zahalený do poloviny pláště. 'Martin v˙něm poznal svůj plášť, který předešlého dne daroval promrzlému žebrákovi,' osvětluje religionista Martin Klapetek. Po tomto snu se voják nechal pokřtít a odešel z armády. Později byl Martin zvolen biskupemve francouzském Tours. Ve své skromnosti ale nechtěl tak významný úřad přijmout, a utekl proto do křoví. Tamho však svým kejháním prozradily husy. Proto se podává o svatomartinských hodech pečená husa. Martina brzy po jeho smrti prohlásili za svatého. Svatým se stal kvůli svému zbožnému životu i šíření křesťanské víry. Svatomartinské víno je vždy mladé víno z aktuální sklizně hroznů. Vyrábějí se jak bílá, růžová, tak i červená. Takže i zákazník s vyhraněnou chutí může popíjet takové víno, kterému nejvíce vyhovuje. Proto se kromě naprosto nezbytné husičky k˙červené mu doporučují k bílým a růžovým vínům i například nádivkou plněná a na víně pečená kuřátka s jemnou čerstvou zeleninou připravenou na zpěněném másle, k tomu jsou nejlepší smetanové bylinkové brambory.


Předem dané odrůdy

Další předností 'svatomartinského' je, že všechna mladá vína jsou před uvedením na trh posuzována nezávislou komisí z řad vinařských odborníků a uznávaných degustátorů. Posuzování vzorků je anonymní. Členové komise znají pouze typ vína (bílé/růžové/červené) a odrůdu (případně označení jako cuvée bez specifikace poměru). Dalším kvalitativním omezením je, že se mohouvyrábět pouze s předem definovaných odrůd: Müller- Thurgau, Veltlínské červené rané, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. To proto, že v našich podmínkách dozrávají velmi brzy a nabízejí tak potřebnou vysokou kvalitu hroznů. Gastronomická zvyklost nabízí již zmiňovanou 'svatomartinskou husu', ale i další speciality, jako jsou husí játra, plněné kuře, martinské koláče nebo posvícenské koblihy.


ROMAN OTA

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína