Film, po kterém máte chuť na víno

Mladá fronta Dnes, 29.3.2008

Brno - Desítky vinných sklípků, vinohrady, velký výbuch burčáku nebo tradiční moravský krojový ples. To vše čeká diváka nové filmové komedie Bobule, kterou včera její tvůrci uvedli při brněnské premiéře.

Divácký dopad humorného snímky o tom, jak dva Pražáci hledají na Moravě lásku, charakterizuje producent Adam Dvořák svérázně: 'Film navozuje lehkou opilost v podobě povznesené nálady, aniž byste nutně museli pít alkohol.' Novinka režiséra Tomáše Bařiny vznikla vloni na přelomu srpna a září v proslulých vinařských lokalitách. Filmaři točili na místech jako Velké Bílovice, Valtice, Velké Pavlovice, Mikulov, Znojmo či Bulhary.

Dvořák dodává perličku z natáčení pestrobarevného moravského plesu: 'Každý z krojů měl hodnotu minimálně padesát tisíc korun, a tak v jednu chvíli na place tančilo milion a tři čtvrtě.' Režisér se scenáristou Rudolfem Merknerem se inspirovali skutečným příběhem Lukáše Kohouta, který se v roce 2002 vydával za tiskového mluvčího předsedy Valného shromáždění OSN Jana Kavana. Tento podvodník na zfalšované objednávky vystavené jménem Sněmovny zdarma cestoval letadlem po celém světě.

Střet pražských filmařů s moravskými vinicemi a sklípky prý zanechal na všech trvalou stopu. A to tvůrci nevtipkují jen o flámech a časté konzumaci lahodného moku. 'V Čechách je pěstování vína jako zahrádkářství. Na jižní Moravě je to úctyhodná řehole a věda,' prohlásil režisér.

Na plátně se v devadesátiminutové novince objeví mladí herci Kryštof Hádek nebo Lukáš Langmajer, který je o čtrnáct let mladším bratrem slavného Jiřího. 'Jsem Plzeňák, introvert a pivař. U moravského vína jsem se naučil vyprávět o sobě.'

Víno však má podle něj i další blahodárné účinky. Usnadňuje kupříkladu hereckou improvizaci. 'Improvizovat mě bavilo hned po našem příjezdu na Moravu. Hlavně ve chvíli, kdy jsem měl v ruce skleničku dobrého vína,' říká představitel mladého filmového sukničkáře. A co se na natáčení filmu Bobule nejvíc líbilo Kryštofu Hádkovi? 'No, nečekal jsem, že zažiji dvouměsíční mejdan!'


LUBOŠ MAREČEK

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína