Víno nabídnou i u arcibiskupa

Lidové noviny

OLOMOUC Svatomartinské víno se v Olomoucí letos poprvé představí také na církevní půdě: nabídnou ho rovněž návštěvníkům Arcibiskupského paláce.

Veřejnosti se jinak v zimě zavřené památné prostory mimořádně otevřou 12. listopadu a vedle ochutnávky mladého vína nabídnou i prohlídku historických sálů. "O den dříve, na svátek svatého Martina, vínu požehná olomoucký světící biskup Josef Hrdlička," informoval mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka. "Ochutnávka Svatomartinských vín bude zahrnuta v ceně prohlídky. Zájemci si budou moci zakoupit nejen Svatomartinské víno, ale i vína starších ročníků včetně mešních," uvedl.

Lahve Svatomartinského bílého vína odrůdy Müller Thurgau a růžového vína odrůdy Svatovavřinecké i dalších mladých vín pro tuto příležitost dodá společnost Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž, která je výrobcem mešních vín. Půjde o jakostní odrůdová vína, jež jsou vyrobena technologií vín mešních, tedy pouze z hroznů bez dalších příměsí a přidaného cukru.

Arcibiskupství je jedním z míst, kde se letos slavnostně mladá vína představí. "Po celé republice jsou připraveny desítky koštů," potvrdil Pavel Večeřa z Vinařského fondu ČR, který akci zaštiťuje. Na různých místech ji doplňují i dalšími aktivitami – například v Brně bude součástí svatomartinské posvícení, při němž některé podniky nabídnou tradiční jídla vybraná tak, aby se hodila k mladým vínům. Letošní úroda vína je přitom mimořádná jak co do objemu, tak co do kvality. Moravským vinařům se tak podaří vynahradit několik posledních let, kdy byla úroda nižší.

Svatomartinské je největší akcí na podporu tuzemského vína, letos podle odhadů počet vyrobených lahví vysoce převýší dva miliony. Je to nejvíce od roku 2005, kdy Vinařský fond tradici obnovil. Mladá vína jsou lehká a s nižším obsahem alkoholu, lze v nich odhalit chuť a vůni různých druhů ovoce. Vína, která nosí toto označení, musí projít přísným hodnocením odborných komisí.



(miš, čtk)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína