Základem je poctivá práce ve vinici

Břeclavský deník

Tvrdonický vinař František Uher moc dobře ví, že dobré víno se dá udělat jen z dobrých hroznů. Pokazit se dá jenom ve sklepě. Říká proto:

Tvrdonice – Pro osmapadesátiletého Františka Uhra z Tvrdonic je vinařství hlavní výdělečná činnost od roku 2005. Je ženatý, má syna, dceru a čtyři vnoučata. V současné době obdělává přes půldruhého hektaru vinic. Ročně vyprodukuje zhruba dvanáct tisíc litrů vína. Vyrábí jakostní a přívlastková vína. Se svými víny dosáhl na titul šampion na šesti místních výstavách vín a na jedné oblastní výstavě. Jedenkrát bylo jeho víno vítězem odrůdy a získal stříbrnou medaili v soutěži Král vín.



- Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?



V roce 1975 jsem se přiženil do Tvrdonic, kde jsem začal vinařit společně s tchánem a dědečkem na vinici o rozloze dvanáct arů. Dále jsem zakoupil menší vinohrad, vysadil další vinici v zahradě nově vybudovaného rodinného domu. Při stavbě domu jsem nezapomněl na vinný sklípek. Abych jej naplnil, vzal jsem do nájmu vinice z JZD. V roce 1998 jsem pak vysadil nový vinohrad a v restituci získal další vinici v Kosticích. Pak jsem musel zbudovat další sklep a lisovnu ve dvoře rodinného domu.



- V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?



Dobré víno se dá udělat jedině z dobrých hroznů, To znamená, že dobré víno vzniká ve vinici a ve sklepě už ho můžete jenom pokazit. Opravdu je základem poctivá práce ve vinohradě, a to od jara až do podzimu.



- Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?



Mým pravidlem je nic ve vinici neošidit, protože co vinohradu dáš, to od něj můžeš očekávat.



- Kolik vína denně obvykle vypijete?



Nejsem velkým pijákem vína. Denně vypiju dvě až pět decilitrů vína. Jiné je to při degustaci a výstavě vín, ale to je záležitost dvou měsíců v roce. V poslední době je to ze zdravotních důvodů slabší, zřejmě už mám svůj rybníček vypitý.



- Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?



Nejkrásnější chvíle pro každého vinaře je, když je jeho víno dobře ohodnoceno a popřípadě převezme nějaké to ocenění na výstavě nebo v soutěži. Kde se pije víno, je vždy dobrá nálada a proto nevím, že bych zažil špatné chvíle s vínem.



- Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?



Určitě je to šampion oblastní výstavy vín a stříbrná medaile ze soutěže Král vín. Pěkný úspěch byl také šampion výstavy a nejlépe hodnocené víno na jedné místní výstavě.



- Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?



Mám rád tradiční odrůdy jako Ryzlink vlašský nebo rýnský, Frankovku, nebo Zweigeltrebe, stejně jako Pálavu, Nitru nebo jiné nové odrůdy v případě, že jsou to vínadobře udělaná. Coje po Tramínu, Veltlínu, Portugalu, když je špatně udělaný.



- Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?



Vážím si všech vinařů, kteří se snaží dělat a kteří dělají dobrá vína.



- Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?



Syn má k vinařství poměrně blízko, pracuje ve firmě vyrábějící nerezové nádoby a podobně. Předpokládám, že bude pokračovat v tradici výroby vína v naší rodině.



Doporučení: víno pro dnešní večer



Doporučuji Ryzlink vlašský. Je to víno s příjemnou kyselinkou a vůní červeného rybízu. Hodí se k zeleninovým jídlům, rybám, sýrům a jemným paštikám. František Uher

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína