Po stopách burčáku aneb Co všechno byste měli vědět

Provizorní stánky podél cest a cedule lákající na burčák ve všech koutech republiky. Burčáková sezóna je v plném proudu. Dá se věřit všemu, co nám kde nabízejí? Jak poznat kvalitní burčák a kdy je naopak lepší si nechat zajít chuť?

Burčák, nebo taky "mléko starců" je částečně zkvašený mošt z hroznů révy vinné. Vzniká jako meziprodukt při výrobě vína. Kvašení vinného moštu způsobují kvasinky, které se do něj dostávají z hroznů. Na hrozny se kvasinky dostanou zase přirozenou cestou během zrání.

Burčák obsahuje vyvážený poměr alkoholu, cukru a kyselin. Podle fází kvašení je v něm jedno až sedm procent alkoholu. Díky velkému množství přirozených cukrů je lepším zdrojem energie než umělá sladidla v limonádách.

Barva kvalitního burčáku je žlutá, mléčná až světle okrová. Jeho vůně by měla připomínat hrozny a ucítit bychom měli příjemné, ovocné muškátové tóny.Česká jednička

Označení burčák může nést pouze ten zkvašený mošt, na jehož výrobu byly použity výhradně hrozny z českých a moravských vinic. Jsou-li dovezené ze zahraničí, měl by být nápoj označen jako částečně zkvašený hroznový mošt.

pokračování článku: http://www.novinky.cz/zena/s...vsechno-byste-meli-vedet.html

 

Zdroj: novinky.cz
Datum vydání: 18.9.2015

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína