Každé moravské či české červené víno má svůj přirozený charakter v barvě, vůni i v chuti. Hodí se k různým příležitostem od oslav až po chvíle pohody ve dvou.
Báječně oživí grilovací party, stejně jako dodají na bohatství chuti a vůni honosnému zvěřinovému menu. Naše červená vína lze kreativně kombinovat rozmanitým způsobem a je na každém člověku, jeho chuti a jeho gurmánských preferencích, jak a s čím víno spojí. Existují však samozřejmě nějaká pravidla.
Pravidlo č. 1: Musí nám to chutnat!
Toto pravidlo je tím nejdůležitějším a je vždy na prvním místě. Je to vaše jídlo, vaše víno, vaše chuť, vaše momentální nálada a žádná poučka na tom při vší snaze nic nezmění.
Nebojme se ale zkoušet nové věci a kombinace. To, že nám něco chutná, přeci ještě neznamená, že nám to v jiné kombinaci nemůže přinést ještě lepší zážitek. Když to nevyjde dnes, povede se to určitě příště. Nehleďte na poučky a zkuste zkombinovat svou oblíbenou odrůdu s vybraným jídlem. Chutnalo vám? Pak se podívejte, z jaké trati víno pochází, a dopřejte si z této oblasti i jiné odrůdy nebo vinařství. Jedinečné vlastnosti místního terroir se totiž dokáží vtisknout do všech vín, které odsud pocházejí.
Pravidlo č. 2: Nevhodná teplota zkazí chuť každému vínu
Jiná teplota je vhodná pro víno bílé, růžové nebo červené, jiná je potřeba pro skladování, jiná zase pro podávání. Pro většinu našich červených vín je před podáváním potřeba víno nachladit na 14 - 16 °C. Červené víno zchlazené pod 12 °C je zcela ve vůni a chuti uzavřené a nemůže ukázat svůj pravý potenciál. Při teplotách nad 18 °C může u některých našich červených vín vynikat alkohol, jenž následně v kontextu dělá víno méně harmonickým. Mějte tedy na paměti, že v dobách, kdy vznikalo pravidlo o podávání červeného vína při pokojové teplotě, bylo ústřední topení a komfortních 22 °C v jídelně něčím nepředstavitelným. Jen lehčí a mladá červená vína, jako například Modrý Portugal, Svatovavřinecké či Frankovka, snesou podávání při nižší teplotě. Je-li v místnosti velké teplo, je třeba po nalití do sklenice počítat s oteplením vína. Víno je také náchylné na náhlou změnu teploty, kdy se může nechtěně změnit jeho chuť.
Pravidlo č. 3: Zapojte všechny své smysly
Tak, jako si vychutnáváme jídlo, vychutnáváme i víno. Červená vína se servírují ve větších kulatějších sklenicích typu bordo, které jsou nahoře uzavřenější, aby se mohl dobře rozvinout jejich buket.
Chcete, aby si červené dobře sedlo s vybraným pokrmem? Tak tedy pár drobných pravidel… Při párování je dobré soustředit se na dominantní chuť v jídle a podle toho vybrat víno. Ke kořenitým pokrmům volte výraznější a aromatičtější odrůdu. Červená vína s vyšší tříslovinou se zase velmi dobře doplňují se sladkými pokrmy. Hutná červená vína výborně doplňují tučná jídla, která je neutralizují. Naopak nikdy nekombinujte červená vína a mořské ryby, ty totiž potom budou chutnat hořce.
Pravidlo č. 4: Nepodceňujte drobnosti
Že zátku umí vytáhnout každý? To asi ano, ale rozdrolený korek ve víně pokazí celou lahev. Zátku je dobré vytahovat pozvolna, aby se rychlým pohybem do vína nedostal vzduch a nevytvořil tak vzduchové bublinky. Pokud přičichneme k zátce a cítíme zdravou vůni, mělo by být vše v pořádku. Plná a hutná červená vína je dobré otevřít o něco dříve, než je budete podávat, aby se takzvaně nadechla. Nic nezkazíte, když láhev otevřete půl hodiny až hodinu před konzumací.
Některá starší vína vytváří sedlinu. Je proto vhodné před servírováním položit lahev do košíku, aby se při nalévání zabránilo vniknutí sedliny do sklenice.
A abychom nezapomněli, červené víno se může dolévat.
Vinařské novinky do schránky