Jehněčí kolínka na červeném víně

Velikonoce se blíží a jedna z radostí tohoto období je trávit čas společně s rodinou. Barvit vajíčka, plést pomlázku, koledovat a ujídat výslužku.

Velikonoce jsou ale také vhodným obdobím vychutnat si společně tradiční jídlo a lahodné moravské nebo české víno. U nás v rodině se každý rok peče mazanec, s dětmi tvoříme hravé jidáše, nebo zdobíme beránka. Kromě nádivky a pečeného kuřete často zkoušíme i jiné recepty s úžasnými ingrediencemi, které nám toto období přináší.

Ráda bych vám představila náš oblíbený rodinný recept. Jsou to pomalu pečená jehněčí kolínka na červeném víně. K tomuto receptu jsem pro přípravu omáčky zvolila jemnější moravské červené víno z odrůdy Svatovavřinecké, které můžeme podávat i k hotovému pokrmu. Jehněčí kolínka se spolu s čerstvými bylinkami a ostatními ingrediencemi pomalu pečou v troubě, až je maso úplně měkké a dobře se odděluje od kosti. Omáčka výborně chutná s bramborovou kaší.

Recept:

Pro 5 osob budeme potřebovat:

  • 5 ks jehněčích kolínek
  • 5 ks červené cibule
  • 2 dcl červeného moravského vína, odrůda Svatovavřinecké
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • hrst sušených brusinek
  • sůl, pepř
  • olivový olej na smažení
  • 3 větvičky rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce rybízového džemu
  • 3 lžíce balzamikového octa

Příloha: bramborová kaše

Ozdoba: čerstvá máta

Jehněčí kolínka osolíme, opepříme a posypeme částí nasekaného rozmarýnu. Na větší pánvi je osmažíme na olivovém oleji ze všech stran, aby se maso zatáhlo, poté odstavíme. Do většího kastrolu nalijeme olivový olej, přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli a necháme ji pozvolna smažit asi 15 minut, dokud nezačne karamelizovat. Potom přidáme brusinky, nasekaný česnek a promícháme. Přilijeme vývar, červené víno, sůl, pepř, nasekaný rozmarýn, rajčatový protlak, rybízový džem, balzamikový ocet a povaříme. Jehněčí kolínka vložíme do omáčky tak, aby byla téměř ponořená. V případě potřeby přidáme vývar. Kastrol přiklopíme pokličkou a necháme v troubě péct při teplotě 180 °C 2,5 - 3 hodiny.  Po upečení je maso měkké a jde dobře od kosti.

Omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem.

Servírujeme s bramborovou kaší, můžeme ozdobit čerstvou mátou. Jídlo si báječně vychutnáte s moravským Svatovavřineckým nebo Merlotem. Ideální je spíše vyzrálejší a suché víno v kvalitě pozdní sběr nebo výběr z hroznů.

Oslava jara může začít, užijte si dobré jídlo a vytvořte si krásné vzpomínky právě na tyto Velikonoce.

Dobrou chuť a na zdraví!

Recept připravila Eva - Moje Barevná Kuchyně - mojebarevnakuchyne.blogspot.cz

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína