Víno je zdravé

NetImpuls, 17.10.2005

Lékaři a odborníci tvrdí, že alkohol škodí zdraví. V malém množství ale může i prospívat. Obzvlášť víno je zdravé.

Tvrdý alkohol ve velkém těle opravdu škodí a navíc obsahuje prázdné kalorie. Pivo sice má vitamíny, ale je to hotová kalorická bomba. Něco jiného je víno. Proti tomu nemají nic lékaři ani dietologové. Za všechny Pavel Suchánek. "Jsou známé lékařské studie, které u lidí zejména s nižší hladinou HDL nebo-li toho ochranného cholesterolu, jim může pomoci pravidelná konzumace množství vína kolem 2 dl denně, k tomu, že se jim zlepší hladina tohoto ochranného cholesterolu a tím pádem se i zlepšuje poměr mezi dobrým a špatným cholesterolem."

Podle Pavla Suchánka je důležité umírněné pití vína, což je asi 2 deci denně. Také bychom měli pít pravidelně. "Nemůžete se takzvaně předzásobit, že když si řeknete, že celý týden nic a potom si jeden večer vypijete litr vína, tak takhle to opravdu nefunguje."

Nejde jenom o snižování cholesterolu. Víno nás ochrání i před dalšími nemocemi a dokonce i před nádory. "Víno jako takové má v sobě přírodní antioxydanty, nejvíce se mluví o resperatrolech, které mají ochrannou funkci. Předpokládá se, že by mohly pomáhat proti některým onemocněním, dokonce by mohly snižovat rizika výskytu nádorových onemocnění a dalších, protože jsou to velmi silné antioxydanty."

Ať už máte rádi bílé nebo červené, dopřejete si obojí. "Tam je to úplně jedno, záleží jenom na chuti."

Traduje se, že bílé víno spaluje tuky. Bohužel vás nepotěšíme. Není to pravda. "Ne, bohužel to tak nefunguje, věřte mi, že kdyby se to prokázalo, tak by výrobce vín byli zcela jistě adepti na Nobelovu cenu a určitě by také byli nejbohatší mezi všemi, protože množství lidí, kteří dneska řeší problematiku hubnutí je tolik, že pokud by to u bílého vína fungovalo, tak jsem přesvědčen o tom, že by vinařský průmysl byl nejbohatší na světe."

Po víně tedy sice nezhubnete, ale určitě si pochutnáte. Tak na zdraví. A více o víně se dozvíte na Impulsu dnes v 17.40.

Hezký den vám přeje Martina Štanclová.


Radu pro dnešní den můžete slyšet na Radiu Impuls vždy v 9:40 hod. nebo v repríze v 15:40 hod



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína