Šíp, 1.8.2006
Víno kromě alkoholu obsahuje flavonoidy, což jsou látky, které působí jako antioxidanty pomáhají tělu odbourávat negativní cholesterol.
Alkohol navíc zvyšuje hladinu prospěšného cholesterolu a působí proti shlukování krevních destiček, takže chrání proti ucpání tepen. Tento vliv je ale jen krátkodobý, takže proti tvorbě krevních sraženin chrání jedině časté a střídmé popíjení alkoholu. Pokud budete celý týden abstinovat a v sobotu večer se podíváte na dno celé láhvi, svému zdraví spíš uškodíte, než prospějete. Ačkoli je jasné, že s pitím alkoholu by to nikdo neměl přehánět, více než čtyři sta vědeckých studií z celého světa dokazují, že lidé kteří dlouhodobě umírněně pijí víno, bývají zdravější než zapřísáhlí abstinenti. Důkazem jsou například Francouzi, kteří mají hodně nízkou úmrtnost na srdeční a cévní onemocnění. Za jeden z důvodů se považuje každodenní pití vína při jídle.
(km)
Vinařské novinky do schránky