Dlouhý teplý podzim pomohl vínu

Mladá fronta Dnes, 21.11.2006

Krutá zima a červnové krupobití způsobily v regionu výrazně nižší úrodu vinné révy, zásadně se však nepodepíšou na kvalitě letošního vína.

Shodují se na tom vinaři i odborníci. Vinařský rok plný paradoxů totiž výrazně vylepšily léto a především teplotně příznivý podzim. "Kvalita hroznů je výtečná," ubezpečuje majitel soukromého vinohradu a senátor Josef Vaculík ze Starého Města.

Podle nestora českého vinařství, profesora Viléma Krause, podstoupila letos réva zatěžkávací zkoušku. Zejména na jihovýchodě Moravy vzdorovala více než dvacetistupňovým mrazům a ledovému severovýchodnímu vichru.

Ačkoliv je sklizeň hroznů v průměru až o třetinu nižší oproti jiným rokům, favorizuje Kraus předem kvalitu červených vín ročníku 2006. "Nejen cukry a kyseliny rozhodují, ale je tu i celá škála fenolických látek, zejména u modrých hroznů. Těm se v poslední době věnuje zvýšená pozornost v souvislosti s nutností dále rozvíjet kvalitu našich červených vín," říká uznávaný odborník. Upozorňuje také na hodnocení letošních prvních vín - červených Svatomartinských vín.

Jejich plnost a barevnost byly prý až nepřirozeně výrazné. "Dá se tedy usoudit, že se na červená vína ročníku 2006 můžeme opravdu těšit," tvrdí znalec. Také letošní bílá vína podle odborníků přinesou aroma hutnějších tónů, chuťově bohatší na kořenitost a výraznou osobitost.

(as)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína