Okouzlující barva, jiskra, bohatá vůně, hebká chuť… ano, ano, to k našemu růžovému vínu neodmyslitelně patří, a proto ho taky milujeme. Ale když se vedle toho na jazyku rozjedou malinké bublinky oxidu uhličitého, dostává víno nový náboj, dynamiku, radost, dravost, svěžest… chuť naplno si užívat.
Pozdní jaro a hlavně pak léto si o bublinkovou nálož vysloveně říká. Slunce svítí a hřeje a i u vína volá po lehkosti a svěžesti vinného střiku ideálně růžového střihu. Moravské a česká rosé jsou do střiku fantastická, protože mají vůni i chuť po ovoci a květinách, která si s perlením skvěle rozumí, a když mají navíc ještě trochu zbytkového cukru, vykouzlíme z nich super jednoduchý, ale vynikající drink.
Připravit vinný střik není naprosto žádná věda, ale stejně tak jako u jednoduchých receptů v kuchyni bezezbytku platí, že čím míň surovin máte, tím kvalitnější by měly být. Nic vám zkrátka neodpustí. To neznamená nutně, že je potřeba dělat střik z drahých vín, ale když nebude samotné víno nic moc, tak z něj dobrý střik určitě nevykouzlíte. Takže Morava nebo Čechy to jistí.
Ideální poměr vína a vody je 1:2, ale záleží na chuti každého, zda chce střik silnější, nebo naopak. Jen to ale s vodou nepřehánějte. Víno není sirup a ve větším množství vody se začne vytrácet jeho vůně, chuť i charakter.
Růžové střiky jsou pohodové pití, které zpříjemní mnohé příležitosti a dokonale doprovodí jarní a letní aktivity i chvíle zasloužené neaktivity.
Vinařské novinky do schránky